• Kjenner på lukten at det er mange døde igjen inne i skolebygget.

I alt 500 bygninger skal helt eller delvis ha kollapset i Padang. Flere tusen mennesker er fortsatt fanget i ruinene, og ifølge en pressemelding fra Røde Kors kan det være snakk om hele 5000 savnede.

— Desperat leting CAREs nødhjelpskoordinator i Indonesia, Adjie Fachrurrazi, beskriver situasjonen i området som panikkrammet og kaotisk.

— Folk er på desperat leting etter sine familiemedlemmer, oftest uten resultat, sier han til Aftenposten.no.

Det er sterkt behov for rent vann og ly. En annen vesentlig utfordring er manglende elektrisitet.

— På dagtid går folk omkring i byen og leter etter familiemedlemmer. Om kvelden er det stille og mørkt. Og det regner i store mengder, sier han.

Svake konstruksjoner Redningsmannskapene på stedet forteller, ifølge AP, at flere av bygningene bærer preg av svake konstruksjoner. Fachrurrazi sier flere av konstruksjonene har blitt gradvis svakere på grunn av flere mindre skjelv de siste årene.

— Myndighetene har ikke greid å reparere raskt nok, og under onsdagens kraftige skjelv kollapset nitti prosent av bygningene i sentrum, sier han.

Ifølge ham skal over 200 personer være fanget i ruinene av hotellet Ambacang.

— Folk er ekstremt frustrerte over å ikke kunne hjelpe til. De har mistet sine familiemedlemmer, men de kan ikke gjøre noe. Panikken brer seg etter hvert som håpet om å redde de som sitter fast, svinner hen, sier Redd Barnas nødhjelpskoordinator, Jonas Keiding Lindholm.

Samtidig har mange gått uten mat og rent vann i 48 timer. Slik kan det ikke fortsette lenge, understreker Lindholm.

Ifølge Lindholm kan denne katastrofen vise seg å være på linje med jordskjelvet i Jogjakarta i 2006. Da ble 5000 mennesker drept.

Les mer under bildet.

Antall døde er over 1100 i Padang, byen som ble hardest rammet av skjelvet. FOTO: REUTERS/SCANPIX Kommunikasjon og transport Fly og båt er de eneste måtene å nå byen på, ettersom alle veiene er blokkert av jordras og store sprekkdannelser, ifølge Fachrurrazi i CARE. Han forteller at kommunikasjon og transport er de aller største utfordringene for hjelpearbeiderne.

— Vi kan skaffe det meste, men vi greier ikke å distribuere det, sier Fachrurrazi til Aftenposten.no.

Myndighetene er sterkt overbelastet når det gjelder naturkatastrofer, ifølge Fachrurrazi, og det vil ta lang tid å rydde opp.

— Våre erfaringer med slike katastrofer tilsier at opprydningsarbeidet kan ta opp til tre år, sier han.

- Trenger hjelp Fredag kom Indonesias helseminister med en appell til det internasjonale samfunnet.

— Vi trenger hjelp fra andre land til å gjennomføre evakueringen, sa Siti Fadilah Supari ifølge nyhetsbyrået AFP.

— Vi trenger dem til å skaffe redningsmenn med skikkelig utstyr. Vårt hovedproblem er at mange fortsatt er fanget i ruinene. Vi kjemper for å få dem ut, fortsatte han.

20 millioner i nødhjelp Norge gir nå 20 millioner kroner i nødhjelp til Indonesia og Filippinene, etter at to store naturkatastrofer har rammet de folkerike landene i løpet av få dager. I forrige uke traff tyfonen «Ketsana» Filippinene, og onsdag ble Vest-Sumatra rammet av et kraftig jordskjelv, målt til 7,6 på Richters skala.

Ifølge en pressemelding ga Erik Solheim uttrykk for sine kondolanser på telefon med Indonesias visepresident Jusuf Kalla torsdag.

Den norske støtten går til FN, Røde Kors og frivillige organisasjoner som er til stede i de to landene. Pengene skal styrke den lokale hjelpeinnsatsen.

Henter ut døde Store gravemaskiner er satt inn i arbeidet for å trenge gjennom hauger av jern og betongblokker, blant annet ved ruinene av en skole, der rundt 80 mennesker skal være fanget.

— Vi har hentet ut totalt 38 barn siden jordskjelvet. Noen av dem var fortsatt i live den første dagen, men de siste har alle vært døde. Og det er fortsatt mange døde der inne, det kan du kjenne på lukten. Fordi de ligger helt bakerst, når vi ikke frem til dem, sier lederen for redningsteamet på stedet, Suria, til nyhetsbyrået AP.

Forholdene i byen Pariaman, som lå nærmere jordskjelvets episenter enn Padang, kan vise seg å være enda verre. Der skal bygninger være fullstendig jevnet med jorden. Det er foreløpig uvisst hvordan forholdene er på landsbygda i den fjellrike regionen.

Indonesiske kvinner dekker til nese og munn når de nærmer seg ruinerte hus i Pariaman, en kystby rundt 60 kilometer nordvest for Padang. Førstehjelpsteam, letehunder, maskiner og nødhjelpsustyr ble fløyet inn i den hardt rammede byen fredag. FOTO: ACHMAD IBRAHIM/AP