Et jordskred forårsaket av kraftig nedbør begravde fredag en hel landsby sør på Filippinene. Rundt 200 personer antas omkommet og 1.500 er savnet, ifølge Røde Kors.

Jordskredet begravde landsbyen Guinsaugon i byen Saint Bernard, som ligger sør på øya Leyte, opplyser lederen for Røde Kors på Filippinene, Richard Gordon. Deler av Saint Bernard skal være fullstendig rasert av jordskredet, ifølge en radiooperatør ved et privat redningsselskap.

Kongressmedlemmet Roger Mercado sier at så mange som 2.000 mennesker kan ha omkommet. Det skal ha vært 500 hus i landsbyen som ble rammet av jordskredet.

– Du kan ikke finne bygninger som fortsatt står. Det er helt fryktelig, sier Mercado til Reuters.

Barna forsvant Didita Kamarenta, som bor i nærheten av landsbyen, sier at jorda ristet og at det var et sterkt vindkast da jordraset rammet.

– Jeg kjente at jeg fikk gjørme på føttene og jeg hørte noen rope om hjelp. Alle barna, blant dem mine to barn, er forsvunnet. De kan ha blitt begravd, sa hun til filippinsk radio.

Foreløpig er bare noen få mennesker gravd fram, men på grunn av vanskeligheter med å nå fram til området som er rammet, er det vanskelig å anslå omfanget av jordskredet, ifølge tjenestemenn fra sivilforsvaret.

Militæret har sendt helikoptre til stedet for å bistå i redningsarbeidet og for å skaffe seg oversikt over omfanget av naturkatastrofen.

Redningsmannskaper er på vei til området, opplyser president Gloria Arroyos talsmann Ignacio Bunye, som også håper private selskaper vil bidra under redningsarbeidet.

Ofte rammet av uvær 16 mennesker mistet livet tidligere denne uka da Filippinenes sørøstlige provinser ble rammet av kraftig regn og flom. Både gårdbrukere og regjeringens organer ble derfor allerede før fredagens naturkatastrofe bedt om å forberede seg på voldsomt uvær.

Mange mennesker i det jordskredrammede området var evakuert på grunn av uværet den siste tiden, men de vendte tilbake til hjemmene sine fredag da det så ut til at solen ville komme fram igjen, ifølge Leytes guvernør Rosete Lerias.

Filippinene blir hvert år rammet av omkring 20 tyfoner. I 2004 mistet rundt 1.800 mennesker livet da flere stormer raste inn over flere provinser nordøst for landets hovedstad Manila.

Den verste naturkatastrofen de siste årene rammet landet i 1991. Da omkom over 5.000 mennesker da en tyfon i Leyte sør i landet utløste en flom.