Fotografen Akintunde Akinleye sier at de fleste likene var forbrent til ugjenkjennelighet. Han talte over 500 lik på stedet, men mener at det kanskje kan dreie seg om så mange som 700 døde.

Generalsekretæren for Røde Kors i Nigeria, Abiodun Orebiyi, sier at det ikke er noe offisielt overslag over dødstallet, men at 700 kanskje kan være riktig.

Eksplosjonen skjedde i bydelen Abule Egba etter at hundrevis av lokale innbyggere tidlig tirsdag morgen møtte fram med plastkopper og flasker for å samle opp olje etter at tyver stakk hull på oljeledningen for å stjele drivstoff.

Før lokalbefolkningen slapp til, hadde tyvene fylt opp flere tankbiler med drivstoff fra den sprukne oljeledningen.

Lik i hauger

Vitner forteller om forkullede lik som lå i hauger og strødd rundt i vannet og skummet som brannvesenet brukte for å prøve å få bukt med flammene.

– Vi snakker om hundrevis av døde. Vi kan ennå ikke bekrefte om det er 200, 300 eller 500, sier Orebiyi. Han la til at 60 mennesker er innlagt på sykehus med alvorlige brannskader.

En Røde Kors-medarbeider fortalte at hundrevis av mennesker bokstavelig talt var grillet. – De ligger strødd rundt omkring, sa han.

Brannen raste fortsatt ved middagstider, og hele området var avsperret av politiet. Lokale TV-stasjoner oppfordret folk som bor i nærheten, til å evakuere.

Utover ettermiddagen så det omsider ut til at brannmannskapene begynte å få kontroll over ilden.

Ikke uvanlig

Eksplosjoner i oljeledninger er svært vanlig i Nigeria, der det nesten ikke drypper noe av de enorme mengdene olje som utvinnes av internasjonale oljeselskaper, på den fattige lokalbefolkningen. Nigeria er Afrikas største oljeprodusent.

Ofte omkommer mange mennesker i slike eksplosjoner siden folk strømmer til for å skaffe seg gratis drivstoff når det går hull på en oljeledning, gjerne i forbindelse med tyveri.

I 1998 mistet 1.082 mennesker livet og hundrevis ble skadd i en lignende eksplosjon i Jesse i Niger-deltaet, der mesteparten av Nigerias oljeproduksjon foregår. I juli 2000 omkom 300 mennesker i samme område.

De siste årene har kontrasten mellom oljerikdommene og fattigdommen også vært en bakenforliggende årsak til stadige bortføringer av utenlandske oljearbeidere.