Hundrevis av troende hadde fredag samlet seg i moskeen, som ligger ved den tidligere innenriksministeren Aftab Khan Sherpaos bolig i landsbyen Sherpao, 40 kilometer nord for Peshawar, for å markere den muslimske høytiden id.

Men i stedet for å være en gledens dag, ble det i stedet et blodbad. Etter den kraftige eksplosjonen lå kroppsdeler, sko og klær strødd over hele moskeen, mens dører og vinduer var sprengt i stykker, forteller vitner.

– Minst 50 mennesker ble drept og mange titall såret i angrepet, sier distriktspolitisjef Feroz Shah til nyhetsbyrået AFP. Han frykter dødstallene kan stige.

Ministeren målet

Aftab Khan Sherpao, som leder Pakistans folkeparti (PPP) i Sherpao, var trolig målet for angrepet. Den tidligere innenriksministeren har vært en av president Pervez Musharrafs mest lojale støttespillere og den pakistanske regjeringens fremste ansikt utad i kampen mot militante islamister i landet. Regjeringen gikk nylig av i forkant av valget i januar.

Ifølge vitner satt selvmordsbomberen midt blant de troende, to rader bak Sherpao og hans sønn. I samme øyeblikk som imamen messet «Allahu akbar» (Gud er størst), utløste han bomben, som var fylt med nærmere 8 kilo sprengstoff, samt spiker og kuler for å gjøre maksimal skade.

Sherpao kom fra angrepet uten skrammer, mens sønnen ble lettere såret, melder nyhetsbyråene. Men flere av hans livvakter ble drept.

Det er andre gang at Sherpao er mål for et selvmordsangrep. I april ble han lettere såret i et angrep mot et politisk møte i Charsadda utenfor Peshawar. Minst 28 mennesker ble drept i angrepet.

Frykter nye blodbad

Fredagens angrep er det verste i Pakistan siden oktober, da en selvmordsbomber sprengte seg i lufta under et opptog for å feire tidligere statsminister Benazir Bhuttos hjemkomst og tok med seg 139 mennesker i døden.

Nå frykter mange at tiden fram mot valget på ny nasjonalforsamling den 8. januar skal bli preget av flere blodbad. Militante islamistgrupper har flere ganger angrepet fremstående medlemmer av president Musharrafs regjering, mens USA-lojale Musharraf har lovet krig mot islamistene. Hittil i år har den eskalerende konflikten kostet mer enn 750 mennesker livet.

Etter angrepet samlet hundrevis av hulkende kvinner og barn seg utenfor moskeen, der ambulanser og brannbiler gikk i skytteltrafikk til flere sykehus i nærheten.

Jehangir Khan mistet sine brødre i angrepet. – Det er så smertefullt, sier han, liggende på kne med hodet i hendene. Selv brakte han seks barnelik ut fra moskeen, forteller han.

STR/PAKISTAN