Landsbyen Gayal ligger 17 mil sør for byen Gilgit. Fortvilte landsbyboere lette søndag formiddag gjennom ruinene på jakt etter slektninger. 70 personer er skadd, og for 28 av dem er tilstanden kritisk.

— Jeg ble vekket av en eksplosjon, og løp ut av huset. Der så jeg kropper bli slengt gjennom luften, sier Abdul Wahab Khan, som selv ble skadd i ulykken.

Kortslutning

Det hele begynte med en husbrann som skyldtes en kortslutning, ifølge politiet. Om lag 200 mennesker dro for å slukke den første brannen som brøt ut før soloppgang, men under slukningsarbeidet tok et sprengstofflager fyr.

— 45 personer er meldt døde etter eksplosjonene i natt, og fire døde på vei til sykehuset, sier doktor Hamid Khan. Ytterligere tre ofre døde på sykehus søndag morgen. 13 personer er fortsatt savnet.

44 av de omkomne ble gravlagt søndag ettermiddag i henhold til islamsk skikk.

Skulle bygge vei

Den statlig ansatte entreprenøren som hadde ansvaret for sprengstoffet, skulle bruke det til vei- og vannprosjekter i det fjellrike området. Han overlevde selv ulykken, men mistet en sønn og en datter. Kona ble alvorlig skadd.

Natt til søndag ba han om hjelp fra mannlige slektninger til å slukke den første brannen. Da sprengstoffet begynte å eksplodere, brøt det ut panikk blant slokkingsarbeiderne.

Vitner forteller at eksplosjonene var massive og at flere hus i nærheten raste sammen. Mange av ofrene ble begravd i bygningsmasser.

Landsbyen med 3.000 innbyggere ligger i en smal dal. De cirka 500 husene er for det meste bygget av leire og stein. 35 av dem ble totalt ødelagt i eksplosjonen, mens minst 100 ble skadd.

Granskning

Pakistans president Pervez Musharraf og statsminister Zafarullah Jamali sa søndag at de sørger dypt over tap av menneskeliv og ga ordre om en etterforskning.

Ifølge informasjonsminister Sheikh Rashid har entreprenøren ikke tatt nødvendige forholdsregler i lagringen av sprengstoffet.

Han lovet at regjeringen vil innføre tiltak for å hindre en lignende tragedie i framtiden.

(NTB)