TRYGVE SØRVAAG

London

Supermaktens nye dronning brukte mer enn en dag på å fly hjem til England der hun plutselig var blitt monark. På flyplassen ventet et helt folk med statsminister Winston Churchill i spissen for å ta imot.

Mye er forandret

Den gang var dronningen bare 25 år gammel. I dag er hun 75 i en verden som ser veldig annerledes ut.

Storbritannia er ikke lenger en stormakt og folket er ikke lenger like opptatt av kongehuset som de var den gang. I dag kritiseres dronningen og kongefamilien for å være fraværende og uten kontakt med folket de er satt til å regjere. Hva er det vi skal feire, spør britene mens det offisielle Storbritannia ruster seg til stor feiring.

Den store feiringen vil ikke skje i dag — dagen da dronningen mistet sin far - men det planlegges derimot en stor feiring med pomp og prakt til sommeren.

Da skal dronningen reise Storbritannia rundt i tre måneder for å takke folket som har støttet henne i disse femti årene. Britene har fått to ekstra fridager for å ta del i feiringen - enten det skulle være på et av de mange lokale gatefestene som regjeringen oppfordrer til eller på dronningens popkonsert i hagen på Buckingham Palace.

Håper på gatefest

Slottets rådgivere har helt sikkert hatt den storslagne 25-års feiringen fra 1977 i bakhodet da de planla tre måneder med kongelig feiring denne sommeren. Den gang ble det arrangert tusenvis av spontane gatefester landet rundt. Men mye er forandret siden den gang.

Landet har vært gjennom store sosiale forandringer de siste tjuefem årene og den gamle arbeiderklassen er så godt som død. Det er ikke bare det at stadig flere er blitt kritiske til kongehuset, men slike gatefester er ikke lenger på moten.

Respekten er borte

Ferske tall fra avisen The Daily Telegraph viser at bare 45 prosent av befolkningen tror at kongehuset vil overleve dette århundret, og 63 prosent av britene mener at dronningen ikke lenger er på bølgelengde med folket hun representerer.

Forklaringen på den synkende respekten er enkel. Den britiske kongefamilien har vært forfulgt av skandaler, skilsmisser, elskere, penger og feiltrinn av de aller fleste som omgir dronningen. Skandalene som har forfulgt kongefamilien de siste årene kan best sammenliknes med en billig såpeopera. Og britene elsker såpeopera - spesielt hvis handlingen er hentet fra virkeligheten.

Derfor elsker de også på sin særegne måte "Firmaet" som kongefamilien gjerne kalles.

Den kongelige såpeoperaen har pågått i mange år, men mange vil hevde at serien har vært spesielt full av overraskelser siden skandaleåret 1992 da Windsor Castle brant og Charles og Diana skilte lag. Siden er tre av de fire barna skilt og i en av de siste "episodene" ble det nylig avslørt at barnebarnet prins Harry har flørtet med narkotika.

Genialt PR-stunt?

Men britene ser på dronningen som arbeidsom og pliktoppfyllende. Ingen har funnet noe å utsette på hennes oppførsel - bortsett fra det faktum at britene knapt ser henne og at hun liker hester og hunder bedre enn mennesker.

Og når den store jubileumsfesten går av stabelen i sommer, vil vi få det endelige svaret på om feiringen blir en folketom flop, eller et genialt PR-stunt som igjen setter kongefamilien i kontakt med folket.

JUBILANT: I dag har dronning Elizabeth II sittet 50 år på kronen - i gode og ikke fullt så gode dager.
Foto: AP/Scanpix