– Jeg er 90 prosent sikker på at brannen er påsatt, sier Juri Nenasjev, som er leder for direktoratet for brannsikkerhet i departementet for krisehåndtering.

Alle de 45 ofrene omkom før brannmannskapene ankom stedet, sier Aleksander Tsjuprjan, Russlands viseminister for krisehåndtering. Mange av ofrene var fanget bak sperrede vinduer på sykehuset.

– Det ser ut til at de omkom mens de forsøkte å rømme, men det var bare én utgang, sier han.

I tillegg var veggene dekket med plastikk. Det gjorde røyken ekstra farlig, mange mistet raskt bevisstheten og døde, sier Viktor Klimkin, som er sjef for branninspeksjonen i Moskva.

Kvinnefløy

Sykehuset er et rehabiliteringssenter for rusmisbrukere, og brannen brøt ut i kafeteriaen i sykehusets kvinnefløy natt til lørdag. De omkomne er 43 kvinnelige pasienter og to kvinnelige ansatte.

Sykehuspsykolog Olga Rudakova sier til TV-stasjonen NTV at de fleste er de døde kvinnene var under 35 år gamle. De fleste var narkomane, mange var hivsmittede og mange hadde store psykiske problemer.

– Lyset gikk, og det brøt ut panikk, sa hun.

– Alle kunne ha kommet seg ut, for det var ingen pasienter der som ikke kunne gå, understreker Rudakova.

Tolv personer er fraktet til sykehus med alvorlige skader.

Det var 177 pasienter og 15 ansatte i bygningen da brannen startet, ifølge Klimkin. 20 brannbiler ble satt inn i slukningsarbeidet, og over 100 personer ble reddet ut av bygningen.

Dødsfelle

– Vi har tidligere sjekket bygningen og funnet flere brudd på brannsikringsreglene, sier Klimkin, og legger til at branninspeksjonen tidligere har bedt om rettens kjennelse for å få stengt bygningen, som ble bygd på 1950-tallet.

Sykehuset vil nå bli etterforsket for brudd på brannsikringsreglene, sier Jevgenij Bobylov, som er talsmann for departementet for krisehåndtering. Han stiller seg kritisk til sykehusledelsens håndtering av brannen.

– De var en halvtime for seint ute med å melde fra til brannvesenet, og derfor ble folk kvalt av tjukk røyk som spredte seg. Dessuten brukte de ikke nøklene for å åpne vindussperringene. Resultatet er at folk ble fanget i ei felle, sier Bobylov.

Brannen er den dødeligste i Moskva siden 1977, da 42 mennesker mistet livet i brann i det gigantiske Rossijahotellet i sentrum av den russiske hovedstaden.