Minst 45 mennesker ble drept og over 100 ble såret da en selvmordsbomber sprengte bilen han kjørte i luften i sentrum av Bagdad tirsdag morgen.

Ofrene var arbeidssøkende dagarbeidere, for det meste shiamuslimer som hadde samlet seg i Tayran-gaten i Rusafa-området, opplyser det irakiske innenriksdepartementet.

Selvmordsbomberen skal ha kjørt helt inntil menneskemengden før han utløste bomben i 7-tiden tirsdag morgen.

Kort tid etter eksplosjonen kunne det høres skyting fra området og tykk, svart røyk steg mot himmelen, fortalte øyenvitner.

Velkjent taktikk

Tirsdagens angrep var det fjerde i rekken rettet mot shiamuslimske dagarbeidere i det samme området av Bagdad.

Ifølge politiet brukte selvmordsbomberen samme taktikk som er blitt benyttet tidligere, og ankom i en pickup som han parkerte inntil fortauskanten. Da de arbeidssøkende shiamuslimene flokket seg rundt ham i håp om å få arbeid, sprengte han bilen i luften.

— De kom som bier til honningen, sier en talsmann for innenriksdepartementet.

En i rekken

2. desember ble 51 mennesker drept under en liknende selvmordsaksjon på et frukt- og grønnsaksmarked i Bagdad.

3. november ble over 200 mennesker drept da flere bilbomber ble sprengt i luften i den shiamuslimske Sadr-bydelen.

Tirsdagens selvmordsaksjon kom samtidig med en ny amerikansk meningsmåling som viser at amerikanerne aldri har sett svartere på utviklingen i Irak enn nå.

62 prosent mener at det var galt av Bush å sende styrker til Irak mens 34 prosent støtter beslutningen om å invadere landet, viser en meningsmåling utført for CBS News.

Motstanden øker

Selv ikke da Vietnamkrigen raste som verst var krigsmotstanden større i USA, viser Gallup-målingen.

52 prosent mener forholdene blir stadig verre i Irak, mens bare 8 prosent mener at det går bedre.

Tre av fire tror ikke Bush er i stand til å håndtere krigen, og 57 prosent mener at presidenten må endre strategi. Bare 15 prosent tror at USA vil vinne krigen og dette er færre enn noensinne.