Rundt 21.000 av dem er briter, og antallet britiske leiesoldater i privat tjeneste er dermed tre ganger så høyt som antallet soldater i den britiske styrken i landet, skriver The Independent.

Blant dem som har latt seg lokke til de godt betalte men livsfarlige jobbene i Irak er også mange amerikanere, sørafrikanere, zimbabwere og nepalske gurkhasoldater.

Senatet i den amerikanske Kongressen har beskrevet de mange leiesoldatene i Irak som «den største private hæren i verden».

Bortført Mange av de britiske og amerikanske soldatene har tidligere tjenestegjort som soldater i Irak, men har latt seg lokket av skattefrie lønninger på over 6.000 kroner dagen og arbeider nå for en hær av private sikkerhetsselskap.

Selskapene har kontrakter med de utenlandske styrkene i landet, og sørger blant annet for opplæring av politi og vakthold rundt irakiske ledere og institusjoner.

Tirsdag ble en britisk økonom og fire britiske livvakter som arbeidet for det canadiske selskapet Garda World bortført av menn i politiuniformer ved finansdepartementet i Bagdad.

Garda World er ett av flere utenlandske sikkerhetsselskaper som er i ferd med å trekke seg ut av Irak, fordi risikoen ikke står i forhold til fortjenesten.

Uerfarne Kritiske røster har lenge anklaget USA og Storbritannia for å privatisere krigen i Irak og Afghanistan, og erfarne leiesoldater er bekymret over at mange uerfarne lar seg lokke av den høye lønna.

– Tidligere soldater arbeider side ved side med folk som har jobbet for nattklubber og som har svært begrenset erfaring, sier den tidligere britiske kommandosoldaten Robin Horsfall til The Independent.

– Det skjer fordi mange av kontraktene kun krever at du har seks ukers sikkerhetserfaring, sier Horsfall. (©NTB)