Hittil er det meldt om minst 1500 omkomne, hvorav 300 bare i den viktige tekstilbyen Ahmedabad i Gujarat.

Mange indiske familier var hjemme og feiret den offentlige høytidsdagen til minne om republikkens dannelse, da jordskjelvet kom fredag morgen. Hundrevis av mennesker ble sittende fast i sammenraste bygninger.

— Det var som å sitte på en huske. Ingen kom seg ut av bygningen de sekundene det sto på, sa Vinay Kumar, som var på jobb for et oljeselskap i byen.

Indisk fjernsyn viste bilder av et blødende barn som ble brakt ut av ruinene, og et ben som stakk ut fra en haug av murblokker.

Både hæren, flyvåpenet og marinen er mobilisert til bergingsarbeidet, mens store flomlys er satt opp for å hjelpe til med letingen gjennom natten. Temperaturene er nede i bare sju plussgrader, og hæren har satt i gang med fordeling av ulltepper til de tusener som ikke tør å sove innendørs og som har tent bål langs fortauene.

Skjelvet rammet også Pakistan og Nepal. Minst 12 mennesker omkom i Pakistan, og folk løp ut av husene sine i panikk i Nepals hovedstad Katmandu.

Fulle sykehus Skjelvet rammet hardest i den indiske delstaten Gujarat, som er en av de mest industrialiserte delstatene i India. I Bhuj i nærheten av episenteret, omkom 1000 mennesker, og i handelshovedstaden Ahmedabad døde minst 300.

Innenriksminister i India, Lal Krishna Advani, ankom byen fredag, og sa til pressen at tallet på døde fryktes å komme opp i flere tusen.

Vitner i millionbyen Ahmedabad sa at skjelvet varte i cirka 45 sekunder, fra klokken 08.46 lokal tid, det vil si klokken 04.16 norsk tid. Det er registrert 80 etterskjelv i løpet av fredag.

Flere tusen hjelpearbeidere ble mobilisert bare i byen Ahmedabad. I tillegg ble mannskap utenfra i all hast transportert til delstaten Gujarat fredag, hvor sykehusene ble fylt opp av døde og skadde.

Likevel virker det som det mangler utstyr til bergingsarbeidet, og at lokalbefolkningen i stor grad er overlatt til seg selv når det gjelder å berge ut folk som er sperret inne i ruinene. Folk brukte kubein og bare hender til å grave etter folk som fortsatt var i live.

Norsk nødhjelp Norske myndigheter har avsatt 10 millioner kroner i nødhjelp til jordskjelvofrene i India.

— I første omgang er Kirkens Nødhjelp støttet med 2,5 millioner kroner til øyeblikkelig hjelp, spesielt blant sårbare grupper i delstaten Gujarat, sier utviklingsminister Anne Kristin Sydnes.

Gujarat har vært hardt rammet av tørke før jordskjelvet, og befolkningen er svært fattig, opplyser Kirkens Nødhjelp.

Både FN og Røde Kors var fredag i ferd med å sende folk inn i det jordskjelvrammede området. Indiske myndigheter har foreløpig ikke bedt om internasjonal hjelp, og utenriksdepartementet avventer derfor eventuelle appeller om bistand fra FN og Røde Kors.

Raserte hus Hundrevis av bygninger ble ødelagt av jordskjelvet. En av hjelpearbeiderne i Ahmedabad fortalte at minst 500 bygninger hadde rast sammen i byen, blant annet et ti etasjers hus og en skole, hvor 30 elever ble sperret inne.

Amerikanske geologer har målt skjelvet til 7,9 på Richters skala. Det er det kraftigste jordskjelvet i området på 50 år. Til sammenligning målte jordskjelvet i El Salvador for to uker siden 7,6 på Richters skala, og krevde minst 700 menneskeliv.NTB

STORE ØDELEGGELSER: Hundrevis av bygninger ble ødelagt av jordskjelvet, som myndighetene i India målte til 6.9 på Richters skala. Franske seismologer opererer imidlertid med tallet 7.6, mens Kina mener skjelvet var så kraftig som 7.8. FOTO: REUTERS