I den kaotiske situasjonen i Haiti hersker det nærmest anarki. Myndighetspersoner er stort sett fraværende i hovedstaden Port-au-Prince, bortsett fra noen biler med politi og FN-personell, som ofte ikke kommer frem på ødelagte veier og overfylte gater, skriver Aftenposten.no.

Gjengslagsmål i gatene

Desperate innbyggere leter etter mat og vann, og menn bevæpnet med macheter tar seg inn i ruinene av butikker og tar det de kan få med seg av varer og verdisaker. I gatene er det rapportert om gjengslagsmål.

I tillegg er flere tusen fanger løs i gatene i Port-au-Prince, etter å ha rømt fra det sammenraste hovedfengselet i Port-au-Prince, som kollapset i jordskjelvet tirsdag.

Fengselet i utgangspunktet ha en kapasitet til å huse 1200 kriminelle. Men ifølge har det vært CNN så mange 4000 fanger her, og hjelpeorganisasjoner frykter nå lovløse stemninger.

— De verste fangene

  • Haiti er et land som til de grader lider under kriminalitet og lovløshet til daglig. I en slik kaotisk situasjon hvor det er hundretusener av mennesker i gatene - både skadede, døende og hjemløse - blir det lett for kriminelle å benytte seg av kaoset, sier pressetalsmann Arne Grieg Riisnæs i Kirkens Nødhjelp på telefon fra Santa Domingo i Den dominikanske republikk, hvor han nå venter på å komme seg til Port-au-Prince.

— Når vi også vet at flere tusen av de verste fangene i Haiti har rømt fra fengselet og går ute i gatene, vet vi fra tidligere katastrofesituasjoner at det vil blusse opp med voldtekter, ran og overgrep, sier Riisnæs.

**Les også:

— FNs matvarelagre i Haiti plyndret**

Kvinner og barn mest utsatt

Han sier at kvinner og barn vil være ekstra sårbare.

— Vi frykter at barn kan bli kidnappet i den uoversiktlige situasjonen.

Også CARE er bekymret for at kvinner og barn skal bli utsatt for overgrep.

— Fra den siste orkanen på Haiti vet vi av erfaring at når situasjonen er så kaotisk, øker volden og antall overgrep og vodltekter øker massivt. De vanlige normene bryter sammen, det er en desperat situasjon, ingen kontroll, og mange mennesker sover ute på gata fordi de er redde for etterskjelv. Så vi vil nå ha fokus på å gi kvinner, barn og unge jenter beskyttelse, sier kommunikasjonssjef Gørill Husby Moore i Care til Aftenposten.no.

Væpnet vakhold

Grieg Riisnæs kommer rett fra et møte med de andre av Kirkens Nødhjelps utsendte, som har drøftet blant annet sikkerhetsproblemene, som gjør nødhjelpsarbeidet vanskelig.

— Vi må trolig kjøre inn til Port-au-Prince snart fordi flyplassen nå er stengt. Vi vet at det er store folkemengder som går til fots mot grensen til den Dominikanske Republikk. Vi har hørt at det har vært forsøk på å rane biler på veien, for det er jo storemengder forsyninger, mat og vann på vei nå, sier Grieg Riisnæs til Aftenposten.no.

— Vi tror også vi vil trenge væpnet vakthold rundt området der vi skal jobbe i Port-au-Prince.

Desperate haitere plyndrer mat i ruinene av et supermarked i hovedstaden Port-au-Prince. FOTO: SCANPIX