Skolen som ble angrepet tirsdag, drives av FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger UNRWA. Rundt 350 palestinske sivile hadde samlet seg på skolen al-Fakhora i flyktningleiren Jabaliya, der de søkte tilflukt fra kampene mellom israelske styrker og den palestinske Hamas-bevegelsen.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters eksploderte to granater fra israelske stridsvogner utenfor skolen nord på Gazastripen. Folk inne i og utenfor bygningen ble rammet av granatsplintene, fortalte øyenvitner.

UNWRA-sjef John Ging bekrefter at minst 30 mennesker ble drept og 55 såret i angrepet. Helsearbeidere på stedet rapporterte at over 40 mennesker var drept.

— Godt merket

Ging sier at skolen var godt merket med FN-flagg, og at UNWRA hadde oppgitt eksakt posisjon på skolens beliggenhet til den israelske hæren.

— Som svar skjøt soldatene grantater mot området, sa en talsmann for hæren.

Les også: Kommer seg ikke hjem

Tidligere samme dag ble tre palestinere drept i et angrep mot en annen FN-drevet skole på Gazastripen.

I et annet angrep ble tolv familiemedlemmer, deriblant sju barn, drept, ifølge leger og øyenvitner. De drepte barna var i alderen 1 til 12 år. Tre kvinner og to menn var også blant ofrene.

Ban i sjokk

FNs generalsekretær Ban Ki-moon uttalte sent tirsdag at han er dypt sjokkert over angrepet på skolen. Ban gjentok samtidig oppfordringen om en umiddelbar våpenhvile.

Det israelske militæret hevder at to Hamas-medlemmer er blant de drepte i skolebombingen.

De to, som ifølge Israel het Imad og Hassan abu Askar, oppgis å ha tilhørt en gruppe som avfyrte raketter. Israel sier at det ble skutt mot israelske styrker fra skolen.

635 drept så langt

Operasjonsleder for Røde Kors, Pierre Krähenbühl, sa tirsdag at situasjonen for sivile palestinere er ekstrem og traumatisk som følge av ti dager med uavbrutte kamper. Han beskriver natten til tirsdag som den mest skremmende så langt i krigen.

Til sammen er nå minst 635 mennesker drept og rundt 3.000 såret, ifølge legekilder på Gazastripen. Bare tirsdag skal 70 sivile ha blitt drept.

Les også: Bruker «ukjent» våpentype

Krähenbühl sa at antall drepte og sårede stiger raskt, og at de sårbare energiforsyningene kan bryte sammen når som helst slik at en halv million mennesker blir uten rent vann og utsatt for sykdom og epidemier.

Avviser humanitær krise

Lederen for FNs humanitære arbeid, John Holmes, bekrefter at forholdene blir stadig mer prekære.

— Dette er i våre øyne en humanitær krise, sier han.

Israelske ledere har hittil nektet for at det hersker en humanitær krise på Gazastripen og hevder at grenseovergangene er åpne for hjelpesendinger.

Les også: Harde kamper i Gaza by

Den norske sykepleieren Dagfinn Bjørklid tok seg tirsdag inn på Gazastripen, ifølge Sykepleien.

Han skal inn for å sikre forsyninger til sykehusene der. Han vil samarbeide med det kirurgiske teamet Mats Gilbert og Erik Fosse. Alle jobber for hjelpeorganisasjonen Norwac.

Hektisk diplomati

Samtidig føres det et hektisk diplomati for få stanset kamphandlingene.

— Jeg er overbevist om at vi ikke er langt unna en løsning, sa Frankrikes president Nicolas Sarkozy etter sitt besøk i Syria og Libanon tirsdag.

Konkrete bevis på at så er tilfelle, kunne han imidlertid ikke legge på bordet.

En separat EU-delegasjon er også på rundreise i Midtøsten. Målet er å presse partene til å inngå en våpenhvile.

USA på banen

USAs utenriksminister Condoleezza Rice reiste tirsdag til New York for å drøfte en våpenhvile. Ifølge planen skulle hun møte den palestinske presidenten Mahmoud Abbas og den tyrkiske utenriksministeren Ali Babacan.

I tillegg skulle hun delta på et møte i FNs sikkerhetsråd som blir ledet av Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner. Også utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) deltar på møtet.

Les også: Gaza-samtaler uten Obama

Egyptiske myndigheter, som tirsdag hadde møter med representanter for Hamas, prøver også å få Hamas til å samarbeide om en våpenhvile.

Israels president Shimon Peres fordømmer på sin side de europeiske forsøkene på å stanse offensiven på Gazastripen. Israel er ikke bekymret for sitt internasjonale omdømme, sier han.

IBRAHEEM ABU MUSTAFA
SCANPIX
ASMAA WAGUIH/REUTERS
NAYEF HASHLAMOUN