108 sivile, deriblant 39 barn under 15 år ble drept før helgen.

De fleste av de rundt 3.500 menneskene som årlig mister livet i kamphandlinger og voldsutbrudd i Colombia er sivile. Men kampene som raste rundt den fattige jungellandsbyen Vigia del Fuerte i Chocó-provinsen i det vestlige Colombia i slutten av forrige uke regnes som de villeste og blodigste på mange år, ifølge opplysninger som ble offentliggjort i helgen.

I tillegg til de drepte er det meldt om rundt 100 sårede.

Avsides

Siden Bojayá ligger svært avsides til, ble blodbadet først kjent fredag. Det var prester og lokale leger som til slutt klarte å få kontakt med omverden gjennom dårlig radioforbindelse.

Hæren, som frykter bakholdsangrep har ennå ikke kommet den fattige landsbybefolkningen til unnsetning. Den tette jungelen gjør kommunikasjonen vanligvis svært vanskelig, og mye regn den siste tiden har gjort framkommeligheten enda vanskeligere.

I helgen klarte likevel noen leger, som ble fløyet inn med helikoptre, å evakuere 19 alvorlig sårede, som ble lagt inn på sykehus i Medellín.

— Opplysningene som kommer fra Bojayá indikerer at de allerede har identifisert 68 omkomne, og at ytterligere 40 venter på å bli identifisert, sa guvernøren i Chocó-provinsen, William Halaby Córdoba.

Bombe mot kirke

Minst 60 sivile ble drept da en bombe eksploderte utenfor en kirke der de hadde søkt tilflukt fra kamper midt i byen torsdag. Det er uklart om FARC utløste bomben, en stor gassylinder fylt med dynamitt, for å straffe sivilbefolkningen, eller om bomben traff kirken ved en feiltakelse.

Det er ennå alt for farlig å begrave de døde.

Den siste uken har det rast harde kamper mellom den venstreorienterte FARC-geriljaen og paramilitære i området rundt byen. Før helgen skal mellom 800 og 1.200 FARC-geriljasoldater ha angrepet rundt 500-600 halvmilitære styrker, som hadde samlet seg rundt Vigia del Fuerte.

Kokain

Borgermesteren i Bojayá, Ariel Palacios, sa at FARC og de halvmilitære hadde støtt sammen tidligere på dagen, og at FARC-soldatene hadde returnert til byen for å ta hevn.

De halvmilitære har kontrollen over Bojayá, mens FARC kontrollerer nabobyen Vigía del Fuerte. De to gruppene har slåss i årevis om kontrollen over byene. Både politi og væpnede styrker har for lengst forlatt området, og selv borgermesteren opererer fra et kontor i provinshovedstaden Quibdó.

Selv om Chocó er et avsidesliggende jungelområde i den vestlige delen av Colombia, har det stor strategisk betydning for FARC og de paramilitære, som slåss både om dyrkingsområder for kokaplanten og for kontrollen over den viktige smuglerruta av våpen og kokain over grensa til Panama.

(NTB)