KLAUS JUSTSEN

Washington

Et safrangult skjær bredte seg lørdag morgen i hjertet av New York bortover storbyens ellers så vintergrå Central Park, som i 16 dager forvandles til et gigantisk kunstverk.

Hundrevis av menn løp mellom nesten fem meter høye porter for å folde ut to meter lange bannere på toppen av oransje vinylkonstruksjoner. Flere timer senere var 7.532 porter på plass.

Det var ingen offisiell åpning av kunstverket, men de to skapere Christo og Jeanne-Claude, fulgte installeringen sammen med sin gode venn, borgermester Michael Bloomberg.

Kunstnerparet fikk ideen til det gigantiske prosjektet for 26 år siden og har siden kjempet mot skeptikere og kritikere. Gjennombruddet kom for knapt fire år siden, da rikmannen og kunstelskeren Bloomberg ble valgt til å etterfølge berømte Rudy Giuliani.

Inntekter til parken

Det er tjue år siden bulgarskfødte Christo fikk sitt internasjonale gjennombrudd, da han pakket inn Pont-Neuf i Paris. Ti år senere var det Riksdagen i Berlin som ble forvandlet til et overdimensjonert kunstverk.

Inn imellom disse prosjektene stilte paret, som i 40 år har levd i New York, ut 3100 solparasoller i Japan og i California. Parasollene i Japan var blå, mens de amerikanske var gule.

Prosjektet i New York, som har fått tittelen The Gates eller Portene, koster omkring 21 millioner dollar, og hver eneste cent er betalt av Christo og Jeanne-Clude, som nekter å bruke etternavnet sitt.

Christo har solgt hundrevis av tegninger til priser mellom 3.000 og en halv million dollar. De fleste har gått til europeiske samlere. Alle inntekter fra suvenirsalg i form av bilder og T-skjorter doneres til parkens forskjønnelse.

Forventer turiststrøm

Det har tatt flere uker å sette opp portene, som er mellom to og fem meter brede og står med få meters mellomrom bortover det 37 kilometer lange nettverket av stier som snor seg gjennom parken.

Kunstverket pakkes sammen ved slutten av måneden. Alt vil bli gjenbrukt, forklarer Christo, som ellers ikke har villet snakke om sitt prosjekt.

Storbyens turistkontor håper at The Gates trekker 200.000 ekstra turister. Flere hoteller nær parken har utstyrt rommene med kikkert. Andre har endret menyen, slik at den nå har flere retter krydret med safran.

De første reaksjonene svingte mellom begeistring og forakt, noe som bare fikk Christo og Jeanne-Claude til å smile enda bredere. Sistnevnte hadde for øvrig farget håret som matchet kunstverket for anledningen ...

THE GATES: Christo har pakket inn Riksdagen i Berlin og Pont-Neuf i Paris. Nå har den bulgarskfødte kunstneren og hans kone Jeanne-Claude satt opp 7.532 porter med safrangule bannere på stiene gjennom hele Central Park i New York.<br/> FOTO: SHANNON STAPLETON, REUTERS