Tallet på døde i kystbyen med 46.000 innbyggere ble kjent søndag ettermiddag.

Constitución ligger 360 kilometer sør for Santiago og ble spesielt hardt rammet av skjelvet og tsunamien som fulgte.

Etter opplysningene om de omkomne i Constitución, oppjusterte president Michelle Bachelet tallet på døde i hele landet til 708.

Hun la til at tallet kan komme til å stige de nærmeste dagene, og sa at myndighetene nå har begynt distribusjonen av mat og annen viktig hjelp til de områdene som er hardest rammet av jordskjelvet.

Enkelte flyginger ble også gjenopptatt fra hovedflyplassen i Santiago, som har vært stengt etter skjelvet.

Supermarked plyndret

I byen Concepción tilbrakte mange innbyggere natten utendørs av frykt for etterskjelv. I gatene lå knuste biler, strømkabler og bygningsruiner strødd.

I en sammenrast boligblokk bruker brannmenn bor og spader for å ta seg fram til de om lag hundre personene som fortsatt skal befinne seg i ruinene.

— Vi har arbeidet i hele natt, knust vegger for å finne overlevende. Det største problemet er mangel på drivstoff til maskinene våre og vann til redningsmannskapene, sier brannsjef Marcelo Plaza.

Mangelen på mat har også ført til plyndring. Politiet måtte ta i bruk vannkanoner og tåregass for å fjerne en menneskemengde som stjal mat og elektriske artikler fra et supermarked.

— Folk har gått flere dager uten mat. Den eneste muligheten er å hente maten selv, sier Orlando Salazar.

Ordfører i Concepción, Jacqueline van Rysselberghe, sier at situasjonen er i ferd med å komme ut av kontroll fordi folk ikke får dekket grunnleggende behov som mat og vann.

— Dette er en komplisert situasjon. Folk føler seg svært sårbare. Men det går ikke an å forsvare plyndring, understreket hun.

Store skader

I en fjernsynsoverført tale konstaterte Bachelet at naturkreftene igjen har rammet Chile, ifølge nyhetsbyrået AFP. Ifølge presidenten ble mer enn to millioner mennesker ble på ulike måter rammet av jordskjelvet i Chile. Bachelet erklærte seks av landets femten regioner for katastrofeområder etter jordskjelvet.

— Det var et kraftig jordskjelv, og det er ikke mulig å få full oversikt over omfanget av skadene, sa hun i sin tale.

Jordskjelvet ble utløst natt til lørdag og hadde en styrke på 8,8. I tillegg har mer enn 50 etterskjelv rammet landet, men disse har ikke vær like kraftige.

Den chilenske boligministeren Patricia Poblete opplyste at til sammen 1,5 millioner bolighus hadde fått forskjellige typer skader. Av disse hadde en halv million fått alvorlige skader.

I tillegg var en rekke bruer ødelagt, og lufthavna i hovedstaden Santiago måtte holde stengt. Til sammen har jordskjelvet gjort skader for opp til 30 milliarder dollar, nesten 180 millioner kroner.

— Vi er forberedt på å ta ansvar for å bygge opp landet. Det er en formidabel oppgave, og vi kommer til å trenge ressurser, sa Sebastian Pinera, som tiltrer som president om to uker.

Fortsatt uoversiktlig

Søndag formiddag norsk tid hadde norske styresmakter fortsatt ikke full oversikt over situasjonen for nordmenn i jordskjelvområdet.

— Vi har ikke registrert noen døde eller skadde nordmenn, men vi arbeider fortsatt med å få oversikt over nordmenn i området, og vi mottar fortsatt noen bekymringsmeldinger fra pårørende, sier pressevakt Marte Lerberg Kopstad i Utenriksdepartementet.

— Ambassaden i Santiago er åpen, og kommunikasjonslinjene ser ut til å fungere noe bedre nå, men det er fortsatt en utfordring å komme i kontakt med folk, sier Kopstad til NTB.

Ifølge henne er det hittil ikke mottatt noen konkrete meldinger om nordmenn som trenger konsulærbistand i Chile.

Jordskjelvet forårsaket også en tsunami som kostet minst fem mennesker livet på Robinson Crusoe-øya i den chilenske øygruppen Juan Fernández.

Tsunamien bredte seg ut over hele Stillehavet, og søndag nådde den til slutt fram til Japan. Der ble 320.000 mennesker evakuert av frykt for bølgene, som viste seg å bli opptil 1,2 meter høye.

I byen Nemuro på den japanske øya Hokkaido ble deler av havna oversvømmet da vannmassene nådde land.