Er du i Moskva? Kontakt bt.no — ring 2211 eller send MMS, eller skriv e-post

Minst 29 personer ble drept da en bombe gikk av på Moskvas største flyplass Domodedovo mandag ettermiddag, ifølge russiske myndighetene. Andre kilder opererer med 35 drepte.

I tillegg er flere titalls mennesker alvorlig skadd.

Brannskadde mennesker løper rundt. De bærer kjøttstykker på bårer. Øyenvitnet Andrej

Fant hode

Det skal ha vært en bombe på syv kilo med sprengstoffet Trinitrotoluen (TNT) som eksploderte.

Et øyenvitne sier til den russiske tv-kanalen Vesti News at selvmordsbomberen ropte ut «jeg skal drepe dere alle!» før han detonerte bomben.

Ifølge Interfax skal politiet ha funnet hodet til den de tror er selvmordsbomberen.

Foreløpig har ingen tatt på seg ansvaret. Politiet leter etter tre menn, ifølge russiske medier.

Bomben eksploderte klokken 16.40 mandag, klokken 14.40 norsk tid, og russiske etterforskere kaller hendelsen et terrorangrep.

Politiet opplyser at eksplosjonen skjedde ved restauranten O2, ved bagasjeutleveringen ved flyplassens internasjonale ankomstterminal, melder nettstedet lifenews.ru.

Øyenvitner fortalte etter angrepet at det kom røyk fra området. Mark Green fra England hadde akkurat forlatt terminalområdet da han hørte eksplosjonen.

— Det gikk mange alarmer, og folk strømmet ut av bygningen. Noen var dekket av blod, sier han til Associated Press.

Tusenvis i bygningen

Ifølge Green var det flere tusenvis av mennesker i terminalbygningen da det smalt.

Et annet øyenvitne forteller også om fullstendig kaos.

— Brannskadde mennesker løper rundt. De bærer kjøttstykker på bårer, sier mannen ved navn Andrej til radiostasjonen City FM.

— Noe forferdelig skjer her. Flere titalls mennesker blir fraktet ut på bårer, på bagasjetraller, sier han, ifølge NTB.

Andre sier at det er umulig å skille levende fra døde.

Alt stengt

Alle internasjonale flyginger fra flyplassen ble innstilt etter hendelsen, og heller ikke landinger ble tillatt umiddelbart etter eksplosjonen, melder det tyske nyhetsbyrået DPA.

Domodedovo er Moskvas største og mest moderne flyplass og ligger drøyt 40 kilometer sørøst for sentrum. 77 flyselskap benytter nå flyplassen, 36 av dem utenlandske. 22,2 millioner passasjerer reiste til og fra flyplassen i 2010.

Myndighetene i Moskva skjerpet sikkerheten på både flyplasser og byens metrolinjer etter angrepet.

Eksplosjonen skjedde mandag ettermiddag samtidig som Maria Amelie var på vei mot en annen flyplass i Moskva.

Den papirløse 25-åringen ble fraktet med et fly som landet på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva klokken 16.10 norsk tid.

Ingen nordmenn skadet

Ingen nordmenn skal være drept eller skadet.

— Vi har ikke fått melding om at noen nordmenn ble rammet i angrepet, men vi sjekker videre, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet til NTB.

SAS bruker ikke Domodedovo-flyplassen. Det gjør heller ikke Finnair.

Lover straff

Myndighetene i Moskva skjerpet sikkerheten på både flyplasser og byens metrolinjer etter angrepet.

Russland har en rekke ganger de siste årene blitt rammet av terrorangrep. Så sent som i mars i fjor ble minst 38 mennesker drept og flere titalls såret i et dobbelt angrep mot to T-banetog i sentrum av Moskva.

Tsjetsjenske islamister fra Nord-Kaukasus er også anklaget for å stå bak flere av terrorangrepene som de siste årene har rammet Russland.

Russlands president Dmitrij Medvedev sier at de som sto bak terrorangrepet på Domodedovo-flyplassen, vil bli funnet og straffet.

Via en Twitter-melding uttrykker Medvedev sorg over de drepte og sårede. Samtidig varsler han at sikkerheten skal skjerpes ved alle større trafikk-knutepunkt, melder NTB.

— Vi sørger over ofrene for terrorangrepet på Domodedovo-flyplassen. De som organiserte dette, kommer til å bli sporet opp og straffet, skriver Medvedev.

Advart for en uke

Sikkerhetstjenesten ved Domodedovo-flyplassen i Moskva skal ha blitt advart om terrorhandlingen for en uke siden, hevder den russiske avisen Life.ru, ifølge VG Nett.

Foreløpig er det kun en anonym kilde som uttaler seg til avisen. Vedkommende ønsker å være anonym av hensyn til jobben sin.

Norge fordømmer

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sier han er sjokkert over terrorangrepet i Moskva. Nå vil han ha et tettere terrorsamarbeid med russerne, melder NTB.

— Jeg fordømmer sterkt denne fryktelige handlingen. Jeg uttrykker kondolanser til familiene til de drepte og sårede og til det russiske folk, sier Fogh Rasmussen.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier i en pressemelding at Norge fordømmer dagens terrorhandling i Moskva, og uttrykker medfølelse overfor de rammede.

— Norske myndigheter fordømmer dette terrorangrepet som brutalt har rammet fredelige reisende og skapt frykt og usikkerhet. Vi gir vår støtte til nært internasjonalt samarbeid for å finne og straffe de skyldige, sier Støre.

Saken oppdateres.