— Det var et plutselig støt, noen merkelige lyder – og så ingenting, sa en av de overlevende til radiokanalen Cadena Ser etter å ha kommet seg ut gjennom et vindu.

Ifølge en annen av de overlevende, 21-år gamle Cesar Hernandez, økte farten på toget voldsomt, og toget ristet fra side til side før det plutselig bremset og vognene sporet av.

Hernandez sparket ut glasset i en av dørene og gikk ut i tunnelen.

— Det var lite lys og jeg kunne nesten ikke se hva som var i tunnelen. Jeg så mennesker på bakken, men jeg bare løp, sa Hernandez til avisen El Mundo.

Redningsaksjon

Over 20 personer ble skadd i ulykken, flere av dem alvorlig, da toget sporet av rundt klokken 13 norsk tid mandag. Ulykken skjedde mellom stasjonene Jesus og Plaza de Espana, skriver El Pais.

To av T-banetogets vogner sporet av etter at et hjul ble ødelagt i en sving inne i en tunnelen, rett før toget ankom Jesus-stasjon, ifølge offisielle talspersoner.

Redningsmannskapet ankom kort tid etter at passasjerer som var stengt inne i vognene, ringte nødnummeret fra mobiltelefonene sine.

150 personer ble evakuert fra stasjonsområdet, og arbeidet med å få ut de sårede og døde ble satt i gang umiddelbart.

Alvorlig skadd

Britiske Graham Moore, som bor i Valencia, var på stedet 15 minutter etter ulykken og beskrev situasjonen som kaotisk og forvirrende.

— Det var masse politi som løp rundt, barn sammen med foreldrene sine. Det var mennesker som blødde fra hodet og hadde kutt og skader. Det så ut til å være mest hode-, nakke- og brystskader – de var ganske alvorlig skadd, sa han til BBC.

Det ble opprettet et midlertidig sykehus utenfor T-banestasjonen for å ta seg av skadde og byens sykehus ba folk donere blod. En dommer kom også til stedet for å overvåke flyttingen av de omkomne.

Overlevende og etterlatte fikk også tilbud om krisehjelp.

Avviser terrorangrep

Spanske myndigheter avviser at hendelsen kan skyldes et terrorangrep.

I mars 2004 mistet 191 mennesker livet da et tog ble utsatt for bombeangrep, organisert av en islamsk militant gruppe.

— Det ser ut som denne uheldige ulykken ble forårsaket av for høy fart og et ødelagt hjul rett før toget ankom stasjonen, sa stasjonsbetjent Luis Felipe Martinez til spansk radio.

Borgermesteren i Valencia, Rita Barbera, kalte ulykken «en katastrofe og en tragedie.»

Statsministeren kommer hjem

Statsminister Jose Luis Rodriguez Zapatero sendte kondolanser fra sin rundreise i India, og kommer kanskje til å avbryte turen for å reise hjem, ifølge offisielle talspersoner.

— Ofrene vil få all nødvendig støtte. Vi deler deres smerte og håper at dere kan komme over sorgen, sa han til sine landsmenn etter et møte med Indias statsminister Manmohan Singh.

Samme dag som ulykken skjedde var pilegrimer på vei inn til Valencia for å møte pave Benedict som kommer til byen i morgen. Paven ble informert om ulykken rett etter den skjedde.

— Han har bedt for ofrene, deres familier og alle dem som ble berørt av denne grusomme hendelsen, het det i en uttalelse fra Vatikanet.

SJOKK: En kvinne trøster et øyenvitne til togkatastrofen i Valencia.
HEINO KALIS