— Det var et forferdelig syn. Mye verre enn jeg hadde forestilt meg, sier Bjørn Borlaug, leder i Dyrevernnemnda i Bergen.

I går ble hundene vasket og undersøkt ved en dyreklinikk. De hadde tydelige spor etter lang tids vanskjøtsel.

— Jeg har sett mye rart, men dette er det verste tilfellet av hundemishandling jeg har opplevd, sier Borlaug.

Blodige poter

— Da vi kom klokken 1030 hadde ingen av dyrene vært luftet. De vasset i sin egen urin og avføring. Ingen av dyrene hadde tilgang til vann. Skålene som stod i burene var alle tomme, sier Borlaug.

Hundeeieren, en kvinne i 30-årene, hadde på forhånd fått flere advarsler fra Dyrevernnemnda. Hun klarte ikke å styre sin begeistring for de sjeldne miniatyrhundene. Familien delte hus med stadig flere firbeinte. Etter hvert fikk Dyrevernnemnda tips om at dyrene led voldsomt.

— Folk som hadde kjøpt hunder av henne reagerte på at de var skitne og syke. De måtte gjerne vaske dyrene tre ganger før de ble rene. At hundene var skitne kan veterinærene som undersøkte dem skrive under på.

— De måtte ta en pause i vaskingen da de gikk tomt for varmt vann, forteller Borlaug.

Skal selges

Hvis Dyrevernnemnda får det som de vil skal de 34 hundene, mange av dem valper, nå selges.

— Vi må avvente en behandling av en eventuell klage fra eierens side, men vi mener at hun ikke er skikket til å ta seg av dyrene. Dyrevernnemnda vurderer også å politianmelde kvinnen for dyremishandling.

— Vi ønsker at hun skal fradømmes retten til å ha dyr, sier Bjørn Borlaug. Politiet deltok også under gårsdagens aksjon. Hordaland politidistrikt har siktet kvinnen for ulovlig innførsel av dyr.

— Så langt har vi bare grunn til å mistenke henne for å ha innført en hund ulovlig, opplyser distriktsveterinær Per Arne Ludvigsen til Bergens Tidende.

BLODIGE POTER: Dyrevernnemnda har tatt hånd om 34 hunder som var stuet sammen i bur. Her tråkket de rundt med blodige poter i sin egen avføring.