Roma: I grålysningen tirsdag gikk over 3000 italienske politifolk til aksjon og arresterte 320 personer med tilknytning til mafiaen i Calabria sør i landet.

I tillegg til arrestasjoner over hele Italia har også politiet i USA gått til aksjon mot folk de mistenker har tilknytning til den såkalte ’Ndrangheta-mafiaen i Calabria-regionen.

Tirsdag formiddag var over 320 personer blitt pågrepet, opplyser myndighetene. De pågrepne siktes for blant annet drap, utpressing, våpenforseelser, tilknytning til mafiaen og andre lovbrudd.

Gigantrazzia

Politiaksjonen blir omtalt som den største i sitt slag de siste årene. Over 3000 politibetjenter er involvert.

’Ndrangheta fikk en forsmak på razziaen mandag, da politiet beslagla store verdier tilhørende forretningsmannen Gioacchino Campolo.

I ’Ndrangheta-kretser er Campolo kjent under navnet Pokerkongen, og politiet opplyste at de hadde beslaglagt mange av eiendelene hans. Verdien av beslaget skal være på om lag 330 millioner euro, rundt 2,6 milliarder kroner.

I skyggen av Cosa Nostra

’Ndrangheta-mafiaen har lenge operert i skyggen av det mektigere Cosa Nostra-syndikatet på Sicilia, men gruppen er regnet som en av de fire store i den italienske mafiaen.

’Ndrangheta har base i Calabria-regionen på den sørøstlige tuppen av den italienske halvøya. Men aktiviteten strekker seg langt utover dette området, og mafiaen er av de fremste aktørene i den organiserte kriminaliteten i Europa.

Det italienske Eurispes-instituttet anslår at ’Ndrangheta omsetter for 44 milliarder euro, rundt 350 milliarder kroner. Pengene kommer fra narkotika— og våpensmugling, prostitusjon og utpressing.