Svensk politi jaktet natt til fredag i Stockholms underverden på den 32-årige voldsmannen som var kjent av politiet fra før. Noen timer før drapet var mannen innblandet i bråk med kniver på et herberge i Stockholm, og han beskrives som farlig og psykisk ustabil, ifølge svenske medier.

Etterforskerne skal kort tid etter drapet ha fått svært interessante opplysninger om en forbryter som er en gammel kjenning av politiet, ifølge Aftonbladet, og i løpet av natten gjennomsøkte politiet herberger og andre steder der hjemløse holder til.

Politiet sa de var interessert i å snakke med 10-15 personer om hva de gjorde på tidspunktet da Lindh ble knivstukket. Expressen skriver at fingeravtrykk som ble funnet på gelenderet på rulletrappen i varehuset NK, der mannen rømte etter å ha stukket ned Lindh, samsvarer med 32-åringens.

Men ifølge Aftonbladets nettutgave ble mannen sluppet fri etter at en spaner hadde snakket med ham og klarlagt at mannen hadde alibi. Ifølge etterlysningen politiet har sendt ut, leter de etter en 1,80 meter høy mann av svensk opprinnelse med kraftig kroppsbygning, som ser herjet og sliten ut i ansiktet.

Pågrepet

Politiet pågrep torsdag kveld en annen person som lignet på mannen som er etterlyst etter drapet. Mannen skal ha opptrådt aggressivt og sparket rundt seg, ifølge svensk TV4.

Han ble arrestert etter gatebråk på Karlaplan i sentrum av den svenske hovedstaden. Den svenske fjernsynskanalen melder at han lignet på drapsmannen som Stockholm-politiet har sendt ut signalement på, men dette var ikke bekreftet av politiet.

De svenske avisenes meldinger om at politifolk lette i Stockholms underverden, ser ut å bekrefte politiets teori om at gjerningsmannen neppe er langt unna.

— Vi tror han befinner seg innenfor landets grenser, og trolig i Stockholm-området, sa sjefen for politiet i Stockholms län (fylke) torsdag ettermiddag. Men etterforskningsledelsen arbeider også etter en rekke andre teorier, ifølge Aftonbladet.

De mener mannen sannsynligvis er tidligere straffet, og at han dermed er registrert i politiets arkiver. Det foreligger ikke noe som tyder på at knivstikkingen av Lindh var nøye planlagt, og det dreier seg trolig om en ren voldshandling og ikke en veskenapping som gikk galt.

Kartlegging

Torsdag kveld sa politiets talsmann Mats Nylén at de arbeidet med å bearbeide opplysninger de hadde fått inn, som for eksempel tips og vitneutsagn. Han ville ikke si noe om innholdet i disse opplysningene eller om politiet hadde gjennomført husundersøkelser i løpet av dagen.

Ifølge TT kartlegger politiet nå hva en rekke kriminelt belastede personer drev med og hvor de var da Anna Lindh ble angrepet. Lindh ble knivstukket inne i varehuset NK midt i Stockholm onsdag ettermiddag, og døde av skadene hun ble påført tidlig torsdag morgen.

Drapsmannen beskrives som rundt 30 år gammel med mørkt, skulderlangt hår og uren hud. Han var kledd i en grå eller beige jakke.

(NTB)