Tallet på døde etter katastrofen fortsetter å stige.

– Syklonen Nargis krevde 15.000 liv, inkludert 10.000 i én by, sa utenriksminister Nyan Win til statlig TV tirsdag.

Nye opplysninger tyder nå på at rundt 30.000 er savnet etter den voldsomme syklonen.

Internasjonale hjelpeorganisasjoner har bare villet anslå tallet på omkomne til «flere tusen».

Syklonens herjinger gjør at det er vanskelig å skaffe seg full oversikt. Veiene er ikke farbare, og det vil ta tid å nå fram til de mange små landsbyene som ble rammet.

Nyan Win understreker at regjeringen fortsatt jobber med å undersøke skadene i avsidesliggende landsbyer i det verst rammede Irrawaddydeltaet, og indikerer at tallet på døde kan komme til å stige ytterligere.

Les også: Burma godtar hjelp

Nødhjelp USAs førstedame Laura Bush anklager militærjuntaen i Burma for å ha mislyktes i å advare befolkningen i tide om den kraftige syklonen som har kostet flere tusen mennesker livet.

Samtidig ba hun mandag militærjuntaen om å akseptere at et amerikansk kriseteam får tilgang til de rammede områdene.

– Håndteringen av syklonene er bare det seneste eksempelet på at juntaen mislykkes i å dekke folkets basisbehov, sier førstedamen.

Juntaen har gitt et «svakt grønt lys» til at FN nå skal få levere nødhjelp til den katastroferammede befolkningen.

– FN har begynt forberedelsene og vil transportere nødhjelp til Burma så raskt som mulig, sier talsmann i Verdens matvareprogram (WFP) Paul Risley.

Flere hundre tusen mennesker er uten tak over hodet. De fleste av disse har heller ikke tilgang til rent drikkevann og FN sier at det trengs plastduker, kokekar, myggnett, rent vann, helseutstyr og mat øyeblikkelig.

Kritikk – Vi ønsker hjelp velkommen. Vårt folk er i vanskeligheter, sa utenriksminister Nyan Win mandag.

Men hjelpen har blitt forsinket av at militærjuntaen har vært skeptiske til å gi utenlandske hjelpeorganisasjoner fritt spillerom. Flere burmesere stiller seg kritiske til deres håndtering av katastrofen.

– Regimet har mistet en gyllen sjanse til å sende soldater så snart stormen stilnet, og vinne støtte hos folket, sier en pensjonert tjenestemann.

I den største byen, Rangoon, sto burmesere i kø for flaskevann tirsdag. Elektrisiteten er ikke tilbake og trær sperrer fremdeles veiene.

Vil ha valg Lederen av en selvoppnevnt eksilregjering, Sein Win, mener at militærjuntaen nå må legge den planlagte folkeavstemningen 10. mai om en ny grunnlov på hylla og konsentrere seg om nødarbeidet.

– I denne situasjonen må en bare glemme avstemmingen. Det som er viktigst nå er å gi ofrene nødhjelp og begynne å håndtere denne store operasjonen, sier Win kritisk.

Men militærjuntaen står fast på at det vil bli en avstemning til helgen.

«Det er bare noen dager til avstemningen og folket gleder seg til å gi sin stemme», skriver en av de statlige avisene.

Avstemningen er en del av det juntaen omtaler som «et veikart til demokrati», men har blitt sterkt kritisert for å sikre militæret for stor makt.

REUTERS/Democratic Voice of Burma/Scanpix
REUTERS
HO