Over 19.000 mennesker er bekreftet omkommet og rundt 41.000 skadd i Pakistan i jordskjelvet som rammet deler av Sør-Asia lørdag morgen.

Flertallet av de omkomne er funnet i Kashmir, etterfulgt av North West Frontier-provinsen, sier president Pervez Musharrafs talsmann, generalmajor Shaukat Sultan, til CNN.

– Dette er den største katastrofen vi har opplevd i pakistansk historie, sier Sultan, og understreker at man fremdeles graver fram nye omkomne og at redningsmannskapene ikke har nådd fram til alle områdene som er rammet av skjelvet.

– Det er mange landsbyer og til og med små byer som er blitt radert bort fra jordens overflate, sier Sultan.

Kaldt

Det er behov for vintertelt og varme klær siden flere av de hardest rammede områdene ligger høyt oppe i fjellene. Hæren har også bruk for flere helikoptre for å frakte ut skadde.

I den indisk-kontrollerte delen av Kashmir sier militæret at minst 300 så langt er bekreftet omkommet i jordskjelvet som målte minst 7,6 på Richters skala. Det ble også meldt om skadde og omkomne i deler av det nordlige Pakistan, i India og i det sørlige Afghanistan.

Frykten for nye jordskjelv er stor. I sykehuset i den lille nordvestlige fjellandsbyen Abbotabad våget ikke de ansatte operere innendørs. På gressplenen utenfor lå derfor de skadde på improviserte senger. Hundrevis skrek i smerte mens de ventet på hjelp.

– Vi føler at det ikke er trygt å behandle pasientene innendørs, sier doktor Amir Shah i Ayub sykehuset, som skal ha fått flere sprekker i veggene under skjelvet.

Landsbyer borte

Flere av de skadde kunne fortelle om landsbyer som simpelthen er borte.

– Jeg arbeidet ute på et jorde da jeg merket et rykk og så at husene raste sammen, sier Wali Rehman fra landsbyen Ugi i North West Frontier-provinsen.

– Jeg vet at moren min og hele familien er døde, forteller han gråtende.

Strømmen av nye skadde fortsatte til sykehuset og legene sier at de trenger flere medisiner, blod og annet utstyr. Pakistan har bedt FN om hjelp. FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland har sendt en gruppe spesialister til Pakistan for å koordinere hjelpeinnsatsen.

Flere land har lovet hjelp til de jordskjelvrammede. Det gjelder blant annet Norge, USA, Storbritannia, Tyrkia, og Japan.

Flere boligblokker i Islamabad raste sammen i jordskjelvet.