– Etter noen rolige dager kommer migrantene i store antall. De utnytter en periode med bedre vær, sier en kystvaktbetjent søndag kveld.

De 3.000 som forsøkte å ta den farlige sjøveien, ble berget i 22 ulike redningsoperasjoner koordinert av den italienske kystvakta.

946 av migrantene og flyktningene ble brakt i sikkerhet på skipet Aquarius, som driftes av SOS Mediterranean og Leger Uten Grenser. De var fordelt på ni båter i tre eller gummi som ble funnet drivende i Middelhavet.

Blant passasjerene var 200 enslige mindreårige, opplyser hjelpeorganisasjonene. Leger Uten Grenser har publisert en video som viser tre små barn som smiler og danser på Aquarius med trommer i bakgrunnen.

Fram til fredag hadde 16.206 migranter og flyktninger blitt berget på Middelhavet på vei til Europa hittil i år, ifølge italienske myndigheter. På samme tid i fjor var antallet 11.911.

Siden 1. januar i år har minst 525 mennesker dødd i forsøket på å krysse Middelhavet til Europa, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon ( IOM ). I hele fjor registrerte IOM 5.098 migrantdødsfall i Middelhavet.

(©NTB)