Kabul: Så langt er 28 mennesker omkommet i snøskredene. Snøskredene blokkerer begge åpningene til den 2,6 kilometer lange tunnelen som ligger i Salangpasset på veien gjennom de beryktede Hindukush-fjellene. Veien knytter Kabul-provinsen sammen med det nordlige Afghanistan.

Desperate mennesker ringte fra tunnelen og fortalte at de var i ferd med å fryse i hjel, og at mange allerede var blitt kvalt av eksosen fra biler som sto fast i tunnelen.

— Jeg så fem døde mennesker i bilen bak oss. Myndighetene har ikke gjort nok får å redde oss, sier dommeren Qazi Azhar på telefon til Reuters.

Ghulam Yahya, som også er fanget i tunnelen, forteller at eksosen er svært farlig for de innesperrede.

— Mange flere kommer til å dø om vi ikke får hjelp, sier han.

Hvor mange døde som befinner seg i tunnelen er ikke klart.

Myndighetene har ikke gjort nok får å redde oss

Dommer Qazi Azhar

200 biler innestengt

Afghanske beredskapsmyndigheter hevder på sin side at menneskene som er i tunnelen ikke er de mest utsatte. De er mest bekymret for andre biler som er stengt inne i fjellpasset.

— Rundt 50 andre biler er utsatt for ekstremt vær. De som er inne i tunnelen har det ikke så verst, sier Abdul Mateen Edraak, leder av det nasjonale katastrofe- og beredskapssenteret.

Han forteller at det så langt er meldt om 17 snøskred, og at rundt 200 biler, busser og lastebiler er stengt inne i tunnelen.

— De har vært der inne i over et døgn. Om det ikke går flere skred, håper vi at vi kan få dem ut i løpet av dagen, sier Edraak.

1500 reddet ut

Det afghanske forsvarsdepartementet opplyser at ti personer omkom da bussen de satt i ble tatt av et snøskred og presset utfor et stup. Fem andre døde da bilen de satt i ble begravet av et annet skred. Til sammen skal rundt 30 personer ha mistet livet som følge av skredene.

Til nå er 1500 mennesker reddet, blant dem er 70 skadde. 600 soldater og politimenn er sendt for å redde folk som var blitt innestengt av snømassene.

Sør i landet har snøfallet ført til flom. I Kandahar-provinsen er seks personer omkommet og ti personer savnet.

EVAKUERES etter snøskredet i Kandahar-regionen der minst 30 mennesker skal ha omkommet.
Altaf Qadri