Det var den verste terroraksjonen i Kashmir på lang tid. Angrepet skjedde klokka 14 lokal tid (10 norsk tid), da en mann kjørte bil gjennom hovedporten til den tungt bevoktede bygningen i sommerhovedstaden Srinagar, og bilen eksploderte. De aller fleste av de drepte var sivile.

Bilbomben ble etterfulgt av at geriljasoldater stormet bygningen og kastet granater. En muslimsk geriljagruppe med hovedbase i Pakistan, Jaish-e-Mohammed, sier den sto bak. Gruppen oppga at sjåføren het Wajahat Hussain og var fra Pakistan.

— Skyting inne

Delstatsministeren Farooq Abdullah og andre regjeringsmedlemmer hadde forlatt bygningen da angrepet skjedde. Delstatsforsamlingens president, Abdul Ahad Vakil, og noen representanter var fortsatt i bygningen, men sikkerhetsvaktene klarte å få dem velberget ut, sier offisielle kilder.

Øyenvitner forteller imidlertid at de hørte skyting inne i bygningen tre timer etter eksplosjonen. Geriljasoldater hadde tatt seg inn i bygningen, der representanter fremdeles var samlet, sa vitnene. Eksplosjonen var svært kraftig og gjorde skade på en rekke bygninger og salgsboder i kvartalet.

Muslimske separatister i Kashmir har skutt raketter og granater mot delstatsforsamlingen tidligere, men aldri med så mange dødsofre som resultat.

Truer flyplasser

Jaish-e-Mohammed kom for kort tid siden med trusler mot indiske flyplasser, der sikkerhetsstyrkene har vært i høy beredskap siden søndag.

En talsmann for Indias flyplassmyndigheter sier ekstremister kom med en «generell trussel» mot alle flyplasser i landet. Sikkerhetstiltakene ved innsjekkingsskrankene er skjerpet, og personer som ikke har flybillett får ikke adgang til flyplassområdet.

I det østlige India sier delstatsmyndighetene at de har fått etterretning om at medlemmer av Jaish-e-Mohammed planlegger selvmordsaksjoner mot den internasjonale lufthavnen i Calcutta. Sikkerhetstiltakene er skjerpet også ved regjeringsbygninger og historiske monumenter i Calcutta.

Pakistan

Over 30.000 mennesker er drept siden muslimske separatister startet opprøret i Jammu og Kashmir i 1989. Delstaten er den eneste i India med muslimsk flertall.

Bare de siste dagene er over 90 mennesker blitt drept i voldsepisoder og sammenstøt der islamsk gerilja er innblandet.

Indias innenriksminister Lal Krishna Advani sa mandag at den internasjonale kampen mot terrorisme før eller siden kommer til å rettes mot pakistanske geriljagrupper som opererer i Kashmir.

Han hevdet overfor avisen Business Standard at amerikanerne har forsikret den indiske regjeringen om at de vil angripe leirer i Pakistan der de muslimske geriljasoldatene som kjemper mot det indiske styret i Kashmir, får opplæring.