Over 700 redningsmannskaper arbeidet torsdag med å få folk ut av ruinene av den fem etasjer høye boligblokken. Kraner og til sammen 90 maskiner er også satt inn i ryddingen av ulykkesstedet. Forholdene er vanskelige med temperaturer rundt null.

27 personer er bekreftet omkommet fredag, ifølge den ukrainske regjeringen. 26 av dem er identifisert. 21 personer er hentet ut i live, og fem av disse får behandling på sykehus.

Eksplosjonen ble trolig ble forårsaket av en lekk beholder med oksygen eller acetylen i kjelleren, opplyser det ukrainske departementet for krisehåndtering. Ulykken fant sted onsdag klokken 21.45 lokal tid i byen Evpatoria på Krim-halvøya ved kysten av Svartehavet.

Stanser for å lytte

Med jevne mellomrom stanser redningsmannskapene arbeidet for å lytte etter overlevende i ruinene, men det eneste som høres, er mobiltelefoner som ringer under haugen med sement og glass når pårørende prøver å kontakte savnede slektninger.

I de første timene etter eksplosjonen forsøkte de som var fanget, å ringe ut for å få hjelp. Men disse telefonene opphørte ved middagstider torsdag, ifølge en talskvinne for myndighetene.

Eksplosjonen skjedde på et tidspunkt på kvelden da de fleste av de 62 som bor i leilighetene i bygningen, vanligvis var hjemme, ifølge en talsmann for krisehåndteringsdepartementet.

– Det var et kraftig smell. Vi løp ut og så at halve bygningen var borte. Det var skriking, og et barn gråt, forteller øyenvitnet Sergej Jurtsjenko til den russiske fjernsynsstasjonen Kanal 1.

Russiske kondolanser

Både president Viktor Jusjtsjenko og statsminister Julia Timosjenko besøkte torsdag ulykkesstedet og snakket med flere av de overlevende.

Den russiske presidenten Dmitrij Medvedev kondolerte og tilbød å sende mannskaper fra den russiske marineflåten i Sevastopol for å hjelpe. Et stort flertall av befolkningen på Krim er russere.

STRINGER/RUSSIA
STRINGER/RUSSIA