-Dette etterforskes som en ulykke. Vi samarbeider likevel tett med FBI, og skulle vi få opplysninger som tyder på noe annet, vil vi legge om etterforskningen, sa Marion Blakey, sjef for USAs transportsikkerhetsmyndighet NTSB, som koordinerer etterforskningsarbeidet.

Meldingene om nok en flystyrt satte en voldsom støkk i mange newyorkere mandag morgen. Byen strever fortsatt med å komme seg etter terrorangrepene for to måneder siden. Men uttalelser og opplysningene som var kommet om flystyrten mandag kveld lokal tid, tydet på at en katastrofal teknisk feil kan ha vært årsaken til styrten.

Venter på eksperter

Både ferdskriveren og taleregistratoren er funnet, og etterforskerne håper disse vil gi svar på hva som forårsaket ulykken. Undersøkelse av taleregistratoren vil ikke begynne før onsdag morgen fordi man venter på en gruppe etterforskere som kommer fra Frankrike, der Airbusflyet var bygget, sa en NTSB-talsmann natt til tirsdag.

Et femtitall innbyggere i bydelen Belle Harbor ble hjemløse da passasjerflyet av typen Airbus A-300 styrtet rett etter avgang fra John F. Kennedy-flyplassen i New York. Mandag var helligdag i USA, og flere befant seg hjemme istedenfor på jobb eller på skolen.

Pårørende fikk krisehjelp både på JFK-flyplassen og på flyplassen i Santo Domingo i Den dominikanske republikk, dit flyet var på vei. Mange av dominikanerne var på vei hjem for å feire jul i hjemlandet.

Problemmotor

Flyet styrtet ved nitiden mandag morgen lokal tid. Det var da over en time forsinket, men forsinkelsen skyldtes ifølge flyselskapet de strenge sikkerhetssjekkene, ikke tekniske problemer.

Flygeren på maskinen som sto i kø for å ta av etter det 13 år gamle Airbus-flyet på JFK, skal ha meldt at han så røyk komme ut av den ene motoren idet det tok av, noe som tolkes som tegn på feil i motoren. Flygeren om bord på ulykkesflyet skal også ha dumpet brennstoff rett etter avgang.

Luftfartseksperter sier det har vært meldt om flere problemer med General Electric-motorene som Airbus-flyet var utstyrt med.

Nytt inferno

Vrakdeler var spredt over et stort område rett sør for JFK. Øyenvitner har fortalt at de hørte en eksplosjon, mens andre forteller om brann og røyk fra flyet før det styrtet og pløyde gjennom flere hus i boligstrøket Belle Harbor, som ligger på landstripen The Rockaways ut mot havet på Long Island.

Rundt 175 av de 251 passasjerene skal ha vært innvandrere fra Den dominikanske republikk. Norges generalkonsulat i New York jobbet mandag med å få ut passasjerlister for å undersøke om det kunne ha vært nordmenn om bord i flyet.

Øyenvitner reagerte med panikk og hysteri da New York igjen ble rammet av tragedie, nesten på dagen to måneder etter terrorangrepene. Alt var kaotisk i boligområdet som ble rammet. Eksplosive branner raste i en rekke bolighus, og brennende flydeler lå strødd i gatene, mens brannmannskaper og skrekkslagne innbyggere sto hjelpeløse og så på.

Det er fjerde gang på sju år at et passasjerfly styrter like etter avgang fra JFK. Flyplassene i New York-området, samt tunneler og broer, ble stengt umiddelbart mandag morgen, men ble åpnet igjen i løpet av dagen.

Aksjekursene raste på New York-børsene mandag morgen, men markedet spratt opp igjen da det ble klart at styrten trolig var en ulykke.

(NTB)

INGEN OVERLEVDE: Brannfolk gjennomsøker flyvraket, men finner ingen i live.
AP Photo/John-Marshall Mantel / SCANPIX