Seremonien lignet en statsbegravelse.

På forhånd regnet man med at minst 30.000 mennesker ville møte opp til begravelsen, som fant sted i delstaten Kärntens hovedstad Klagenfurt. Folk kom fra hele landet for å delta, og de østerrikske statsbanene satte opp ekstratog for å kunne frakte alle.

Omstridt

Haider var en omstridt politiker, og hans innvandringsfiendtlighet delte den østerrikske opinionen. Men han hadde sterk støtte i en stor del av befolkningen i sine hjemtrakter i Kärnten, hvor han også var regjeringssjef. Han ledet i tillegg partiet Alliansen for Østerrikes fremtid, et parti han selv startet.

Store politistyrker

Begravelsen tok form nærmest som en statsbegravelse, og Haiders kiste ble ført rundt i sentrum av Klagenfurt i et militærkjøretøy.

Nær 1.000 politibetjenter sikret vaktholdet under begravelsen, hvor både Østerrikes president Heinz Fischer og statsminister Alfred Gusenbauer var til stede. Statsministeren talte også under seremonien.

Sønn av den libyske revolusjonslederen Muammed al-Gaddafi, Saif al islam, var også til stede, han var en venn av Haider. Det var frykt for at høyreekstreme grupperinger ville samles under seremonien, men disse uteble.

Kjørte seg i hjel

Jörg Haider ble 58 år gammel, og døde i en bilulykke på vei hjem fra en nattklubb i delstaten Kärnten. Han kjørte selv bilen og hadde 1,8 i promille, nesten fire ganger så høyt som den lovlige promillegrensen. Han kjørte i 142 km/t i en 70-sone da han omkom den 11. oktober.

LEONHARD FOEGER