Fangene skal ha startet opprøret fordi de er misfornøyde med forholdene i fengselet.

– Islamistiske fanger startet et opprør inne i fengselet i morges, sier menneskerettighetsgruppen Syrias observatorium for menneskerettigheter, som siterer en fange de har vært i kontakt med på telefon.

– Skytingen mot fangene fortsetter, sier den London-baserte gruppen.

Klatret opp på taket

Flere fanger skal ha klatret opp på taket på det militære fengselet i Saydnaya nord for Damaskus for å unnslippe volden.

Menneskerettighetsgruppen forteller også at 400 soldater som befinner seg i fengselet blir holdt som gisler av fangene.

Syrias observatorium for menneskerettigheter sier de er blitt oppringt fra fanger som ber Syrias president Bashar al-Assad gripe inn for å få stanset sammenstøtene i Saydnaya.

Ammar al-Qurbi, president for Den nasjonale organisasjonen for menneskerettigheter i Syria (NOHR) forteller til TV-kanalen Al Arabiya at det er vanskelig å fastslå hvor mange som er drept.

– Det er vanskelig å få bekreftede tall. Myndighetene har konfiskert alle mobiltelefonene i fengselet, sier al-Qurbi, som legger til at det har vært uroligheter i fengselet i Saydnaya i nærmere to måneder.

Syriske myndigheter har ikke kommentert saken.

Islamistiske fanger

Saydnaya-fengselet er blant Syrias største, og ligger om lag 30 kilometer fra hovedstaden Damaskus.

Det har en kapasitet på omkring 5.000 fanger, men tidvis sitter så mange som 10.000 personer fengslet der, ifølge Den syriske menneskerettighetskomiteen.

De innsatte er stort sett politiske fanger, i hovedsak islamister.

Det syriske regimet har tidligere slått hardt ned på islamistiske bevegelser. I 1982 ble et opprør i regi av Det muslimske brorskap i byen Hama slått knallhardt ned av daværende president Hafez al-Assad. Mellom 10.000 og 20.000 mennesker mistet livet i kampene.