Tre politimen måtte på sykehus, en av dem fordi demonstrantene klarte å rive ham ned fra politihesten. Ytterligere tre politimenn fikk mindre skader.

Bitt av hunder Fire demonstranter ble bitt av politihunder. Samtlige ble brakt til sykehus. For en av dem var skadene så alvorlig at han måtte opereres.

En forbipasserende kvinne ble truffet av en sten utenfor Hvidtfeldstka gymnaset, men fikk bare mindre skader.

Torsdag kveld kom det til nye sammenstøt mellom ridende politi og steinkastende ungdommer i Göteborg. Flere hundre demonstranter satt innestengt på en skole i Göteborg nesten hele torsdag, deriblant flere nordmenn.

Kastet stein Demonstranter kastet stein mot ridende politi, som svarte med å marsjere mot folkemengden. Politibiler ble slått sønder og sammen og en mengde ungdommer ble lagt i bakken av politiet.

Bråket begynte ved 14-tiden og fire timer senere hadde politiet pågrepet 11 personer — åtte dansker, to svensker og en tysker. I tillegg satt to uidentifiserte personer på politihuset.

Reagerer sterkt Norske EU-demonstranter reagerer på svensk politis framferd.

— Det er en sterk overreaksjon å sperre inne flere hundre personer på skolen, sier Maria Lyngstad, leder i Ungdom mot EU, en av mange norske organisasjonene som demonstrerer under toppmøtet i Göteborg.

Lyngstad var øyenvitne da bråket startet ved 11-tiden fredag. Politiet gikk da til aksjon på Hvitfeldtska-gymnaset på jakt etter slagvåpen. Skolen ble sperret av, og bare demonstranter som ville legge igjen alt såkalt demonstrasjonsutstyr, slapp ut. Et hundretall nektet.

Opphetet stemning Stemningen mellom flere hundre politifolk og et hundretall demonstranter ble opphetet da et hundretall "sympatisørdemonstranter" på utsiden noen timer senere begynte å kaste stein mot politiet.

— Det er vanskelig å ha full oversikt, men jeg har ikke hørt om noen som har sett våpen inne på skolen. Det eneste jeg har sett av kamputstyr, er en leggskinne, sier Lyngstad.

Ville hindre aksjoner Demonstrantene slapp ikke ut av skolen før nærmere klokken 18. Det gjaldt dog ikke alle. Noen ble fortsatt holdt tilbake utover kvelden, ifølge nyhetsbyrået TT.

Hensikten med å sperre demonstrantene inne på skolen var opplagt å hindre dem i å organisere seg til nye aksjoner før den store "Bush not welcome"-demonstrasjonen som samlet tusenvis i Nya Allén. Her var stemningen avslappet, overvåket av et fåtall politifolk.

Blant de norske demonstrantene som ble holdt innesperret, var sentrale skikkelser fra AKP- og Blitz-miljøet i Oslo.

Spiste frokost - Jeg satt og spiste frokost da politiet rykket inn. Politiets aksjon virker å være helt grunnløs, og så vidt jeg kan se er det i hvert fall ikke funnet våpen, sier en av nordmennene til NTB. Han ønsker å være anonym.

— Det er et opplagt forsøk på å hisse opp stemningen og provosere fram bråk, når politiet sperrer oss inne uten grunn, sier han.

Mange av demonstrantene vegret seg mot å gå med på kravet om å legge fra seg demonstrasjonsutstyr. Mange har jobbet i lang tid med å få ferdig bannere og plakater.

Andre norske demonstranter er betenkt etter sammenstøt mellom politi og demonstranter. Det er tillyst to store demonstrasjoner fredag og en lørdag, og det er ventet flere busser med norske demonstranter i løpet av fredag .

— Jeg håper ikke dette utvikler seg til en voldelig demonstrasjonshelg, sier Nina Drange i Attack Norge til NTB.

— Men vi kan ikke la oss skremme. Vi skal uansett fremføre våre synspunkter på en fredelig måte, sier hun. NTB

Les også: Enige om WTO - uenige om KyotoDemonstrantene innestengtAngrep politiet med stein og flaskerFå nakne rumper Sterk overreaksjonBergensere på vei Magert utbytte med BushIkke enige om KyotoEU forbyr svineeksport fra CataloniaIngen dato for EU-utvidelse

SAMMENSTØT: Det kom til sammenstøt mellom steinkastende demonstranter og politiet. Foto: Scanpix