Midnattspremieren på den nye Batman-filmen «The Dark Knight Rises» i byen Aurora i Colorado endte i en massakre.

En maskert gjerningsmann skjøt mot publikum. Minst 12 mennesker ble drept.

James Holmes (24) er utpekt som gjerningsmann, og det ble kort tid etter iverksatt en omfattende politiaksjon mot Holmes' leilighet nord i Aurora.

Aurora er en by med rundt 320.000 innbyggere, som ligger like øst for Colorados delstatshovedstad Denver.

Leiligheten full av miner

FBI-sjef Jim Yachone fortalte til reportere på stedet hva som er funnet.

— Leiligheten er minelagt. Vi har bilder fra innsiden. Vi forsøker nå å avgjøre hvordan vi skal uskadeliggjøre minene eller mulige eksplosiver. Vi kan bli værende her i timer eller flere dager, sier Yachone, skriver Aftenposten.no.

Leiligheten ligger i tredje etasje i en boligblokk ved East 17th Avenue og Peoria Street. Politiet hang utenfor leilighetens vindu i øverste etasje ved hjelp av en brannstige. Derfra benyttet de et kamera festet på en lang stang for å undersøke leiligheten.

Politiet skal også ha benyttet et robotlignende verktøy.

Beboere fortalte NBCs reporter på stedet at de hørte en mindre eksplosjon inne fra leiligheten, som de antok ble utløst av roboten. Det er foreløpig ikke bekreftet.

— Bildene der inne fra er foruroligende. Vi har ansett det som tilstrekkelig å evakuere de fem bygningene rundt, sier Yachone.

- Gjorde ingen motstand

Gjerningsmannen ble pågrepet stående helt rolig ved bilen sin på baksiden av kinoen Century 16 Movie Theater.

— Han gjorde ingen motstand. Han kjempet ikke imot, sier talsperson for politiet, Frank Fania om pågripelsen, ifølge The Mirror.

Ifølge politiet var ikke Holmes oppført på noen overvåkningslister med signal om at han kunne være farlig, melder NBC.

Forsvarsdepartementet opplyste at den mistenkte James Holmes aldri har tjenestegjort i militæret. Det er ingen indikasjoner på at han er linket til en terroristgruppe, opplyser FBI, ifølge nyhetsbyrået AP.

Holmes er nå i avhør. Politiet har ikke foreløpig omtalt noe eventuelt motiv for ugjerningen.

Kun en gjerningsmann

Gjerningsmannen slo til om lag 15 minutter etter at filmen var begynt. En maskert mann kom inn i en av de tre kinosalene som viste filmen, væpnet med et maskingevær.

Det skal også ha blitt brukt små eksplosiver i angrepet, ifølge politiet.

Politiet bekrefter at det dreier seg om én gjerningsmann. Da han ble funnet og pågrepet i en bil utenfor kinoen var han væpnet med en rifle og et håndvåpen.

Et kvinnelig øyenvitne fortalte til News 9 at gjerningsmannen var kledd i svart, med skuddsikker vest og en form for hjelm.

Hun beskrev hvordan mannen skjøt mot tilfeldige personer på vei oppover en trapp i kinolokalet.

- Iført en gassmaske

Et øyenvitne som befant seg i en av de andre kinosalene snakket med News 9 etter massakren.

— Vi hørte mellom 10 og 20 skudd og noe som hørtes ut som eksplosiver. Brannalarmen gikk av, og over høyttaleranlegget ble vi bedt om å gå mot nødutgangen, og straks vi var ute hørte vi folk skrike.

Ifølge øyenvitnet skal mannen ha vært iført en gassmaske.

Maskingeværet ble sagt å være av typen AR-15, men det er ikke foreløpig bekreftet av politiet.

NBC siterer andre øyenvitner på at publikum først trodde det dreide seg om kinaputter. Ifølge radioreporter Brenda Stuart, som jobber for 850 KAO radio, trodde flere av kinogjengerne først at skytelydene var en del av filmvisningen, skriver NBC News.