Til sammen ble 22 mennesker drept i kampene på Gazastripen.

De kraftige kampene brøt ut i grensebyen Rafah natt til lørdag, etter at lederen for gruppa, Abdel-Latif Moussa, hadde erklært et islamsk emirat under fredagsbønnen.

Dette førte til at Hamas-styrker stormet moskeen der omkring 100 medlemmer av gruppa Jund Ansar Allah hadde samlet seg. De sprengte også huset til lederen i lufta.

Ifølge en talsmann for innenriksdepartementet på Gazastripen ble Moussa drept i aksjonen, og palestinske helsearbeidere bekreftet dette lørdag.

Minst tre av de drepte i kampene er Hamas-politimenn, blant dem sjefen for Hamas’ militærenhet i det sørlige Gaza, Mohammed al-Shamali.

I tillegg ble rundt 120 mennesker såret i kampene, sier kilder fra Gazas redningstjeneste. En tre år gammel gutt i Egypt ble alvorlig såret av et bomskudd over grensa.

Islamsk emirat

Moussa, som også går under navnet Abu al-Nour al-Maqdessi, var omringet av fire svartkledde menn med automatgevær da han til stor jubel fra er par hundre menn talte i moskeen fredag. En av de fire så også ut til å ha på seg et bombebelte.

Kort tid etter ble gruppa konfrontert av Hamas, som oppfattet proklamasjonen som en klar utfordring til deres makt fra en gruppe som er alliert med al-Qaida.

Jund Ansar Allah tar til orde for streng håndhevelse av sharialov og beskylder Hamas for å være for liberalt. De har truet med å sprenge internettkafeer i lufta og vil at folk skal dekke seg til på Gazas strender.

I motsetning til Hamas, som står for en palestinsk islamsk nasjonalisme, støtter Jund Ansar Allah en panarabisk islamisme i al-Qaidas ånd.

– Ingen andre krigere

Samme dag som kampene mellom Hamas og Jund Ansar Allah fant sted, avviste Hamas’ regjeringssjef, Ismail Haniyeh, israelske beskyldninger om at veteraner fra krigene i Irak og Afghanistan hadde slått seg ned på Gazastripen.

– Slike grupper fins ikke i Gazastripen, det er ingen krigere i Gaza unntatt krigere fra Gaza, sa han i en tale under fredagsbønnen og kalte de israelske beskyldningene sionistisk propaganda som hadde som mål å vende verden mot Hamas.

En talsmann for Hamas, Taher al-Noono, gjorde det klart at Hamas aldri vil åpne for kaos igjen og vil jakte på de islamistiske ekstremistene over hele Gaza.

Han sa at gruppas medlemmer umiddelbart måtte overgi seg og gi fra seg sine våpen.

Pakistanske klær

Tilstedeværelsen av Jund Ansar Allah på Gazastripen ble kjent da tre av gruppas medlemmer ble drept under et angrep på Israel der de red på hester.

Utenfor moskeen fredag sto 100 av gruppas medlemmer oppstilt med automatgevær og bombekastere. Alle var maskert og kledd i pakistanske klær, og de hadde langt hår i en stil som skulle kopiere profeten Muhammeds hår.

Hamas, som har styrt Gaza de siste to årene, kaller seg selv en moderat bevegelse, mens uavhengige analytikere er enige om at Hamas prioriterer sine palestinske mål og ikke er interessert i de internasjonale religiøse målene som er typiske for al-Qaida-nettverket.