En talsmann for de lokale myndighetene opplyste om massakrene på telefon fra byen Sampit lørdag, som har vært åsted for de verste handlingene.

— De fleste drepte er innvandrere fra øya Madura øst for Java, sa talsmannen.

Fredag sendte Indonesia marinefartøy for å evakuere flyktninger, og nå trenger tusenvis av flyktninger seg sammen om bord på skipene, for å unnslippe brutale banders herjinger i Sampit.

Gatene fulle av lik Innfødte fra Dayak-stammen, utstyrt med sverd, pil og buer, startet massakrene sist søndag. Fredag skal situasjonen i Sampit ha vært rolig, men anspent. Innfødte patruljerte gatene som skal være fulle av lik, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Et indonesisk marinefartøy er sendt av gårde for å transportere flere hundre flyktninger tilbake til øya Madura hvor de kommer fra. Mange av dem har søkt tilflukt i offentlige kontorer. Sammenstøtene har spredd seg til fire andre områder i Kalimantan, den indonesiske delen av Borneo.

Mer enn 600 politimenn og soldater er blitt utplassert i Sampit, og torsdag opplyste indonesiske myndigheter at 650 flere soldater var på vei.

Tvangsflyttet Innbyggere fra Madura ble flyttet til lavt befolkede Borneo under eks-diktator Suhartos regime. Migrasjonsprogrammet har skapt store etniske motsetninger i Indonesia, og da Suhartos regime falt i 1998, brøt det ut uro flere steder.

De innfødte på Borneo misliker innvandrerne, blant annet fordi de dominerer forretningslivet. Sentrale Kalimantan er den eneste provinsen i indonesiske Borneo hvor de innfødte fremdeles er i flertall.

De siste urolighetene pågikk samtidig med at Indonesias president Abdurrahman Wahid dro på en toukers tur til Midtøsten og Afrika. Før han forlot Djakarta torsdag avviste han frykt for at landet kunne ende opp i kaos, samtidig som han ba folk om å forholde seg rolige.

I 1999 ble cirka 3000 mennesker drept i Kalimantan etter at malaysiere, støttet av de innfødte, gikk til angrep på innvandrere fra Madura.

Øya Borneo er delt mellom Indonesia, Malaysia og Brunei.

NTB