Mange av demonstrantene ropte slagord mot Abu Musab al-Zarqawi, den jordanske militante islamisten som påtok seg ansvaret for angrepene som tok livet av rundt 60 personer forrige uke.

«Zarqawi fra Amman, vi sier til deg, du er en feiging!».

Mange bar bannere med navnet på stammene de representerte og sverget sin lojalitet til kong Abdullah II av Jordan.

– Med vår sjel og vårt blod vil vi ofre oss for deg kong Hussein, ropte flere demonstranter.

Flere enn 100.000 mennesker var med i demonstrasjonen da den begynte ved al-Husseini-moskeen. Da den nærmet seg rådhuset, hadde tallet økt til rundt 250.000, ifølge Bashir al-Daajeh, en talsmann for sikkerhetsstyrkene.

Ikke muslimer

Al-Qaidas leder i Irak, Abu Mussab al-Zarqawi, sa fredag at gruppen ikke hadde til hensikt å angripe de muslimske bryllupsfestene i bombeangrepene i Jordans hovedstad Amman 9.november.

I en video lagt ut på et islamistisk nettsted som ofte brukes av opprørsgruppene i Irak, forsvarte Zarqawi selvmordsangrepene mot tre hoteller.

Han sa at al-Qaida hadde informasjon om at det bodde amerikanere og israelere og folk fra den jordanske etterretningstjenesten på hotellet.

– Vi ber Gud om å se i nåde til muslimene. Vi hadde ikke planlagt å ramme dem, selv om de var i hoteller som er sentre for umoral, stemmen på videoen.

– Det er en løgn fra de jordanske myndighetene at de sprengte seg selv inne på bryllupsseremonien. Målet var et av etterretningstjenestenes møter, men eksplosjonene gjorde at taket falt ned på bryllupsgjestene, sa han.

Det var foreløpig ikke fredag kveld bekreftet om videoen er ekte.

Betingelser

I videoen stilte Zarqawi fem betingelser for å ikke angripe Jordan igjen. Han sa at innbyggerne ikke måtte besøke luksushoteller, og at de må holde seg unna diplomatdelegasjoner fra land som deltok i invasjonen av Irak i 2003.

Videre må de britiske og amerikanske styrker trekkes ut av Jordan, og den amerikanske og den israelske ambassaden må stenges. Iraks sikkerhetsstyrker må heller ikke få opplæring i landet.