Det er den iranske politisjefen Hossein Zolfaghari som forteller om de omfattende arrestasjonene, melder RadioFreeEurope på sitt nettsted.

2265 er saksøkt

— Mer enn 527.000 har blitt advart, over 20.000 har litt arrestert og løslatt mot betingelser og totalt 2265 saker er anlagt mot personer - både menn og kvinner - som er siktet for ikke å ha etterfulgt islamsk kleskode, sier han.

Tallet på advarsler og antall arresterte har antakelig steget betraktelig siden politisjefens uttalelser fra den 25. juni.

Iransk lov sier det er en forbrytelse å bryte kleskoden og at i følge Sharia må jenter og kvinner som har nådd puberteten, dekke hode og kropp, utenom ansikt, hender og føtter.

Butikker stenges

For menn er det ansett som lovbrudd om man har vestlig hårklipp eller klær med vestlige logoer og i noen tilfeller går med korte ermer. For kvinnene er det ulovlig å gå med korte bukser, små eller korte slør, tettsittende jakker, kjoler i lyse farger eller mye sminke.

I tillegg til massearrestasjonene er også hundrevis av butikker og klesprodusenter stengt, fordi de solgte eller stilte ut "upassende klær".

Razziaene begynte i april og siden den gang har iranske politistyrker patruljert gatene og arrestert unge menn og kvinner som ikke følger de strengeste fortolkningene av den islamske kleskoden.

ILLUSTRASJONSFOTO: Iransk politi har gjennomført omfattende razziaer for å slå ned på upassende antrekk i henhold til Sharia.
MORTEZA NIKOUBAZL