Over 400.000 av dem samlet seg på Republikkplassen i Paris. Demonstrasjonene gikk stort fredelig for seg. Tidligere på dagen samlet Le Pen ifølge politiet rundt 10.000 tilhengere til feiring av frihetsheltinnen Jeanne d’Arc i Paris. Nasjonal Front-lederen selv hevdet at han hadde med seg 120.000.

"Le Pen som president", "Frankrike for franskmenn", "Frankrike, Le Pen, frihet" ropte Le Pens tilhengere — for det meste eldre menn - som marsjerte rolig gjennom gatene, viftende med fransk flagg og valgkampplakater.

I en halvannen times lang tale kom Le Pen med sterke utfall mot Chirac, som han kalte "gudfaren" i et korrupt politisk system.

— Det er jeg ikke jeg som bringer skam over Frankrike, det er Chirac som griser til bildet av Frankrike i utlandet, sa Le Pen.

— Han stinker av korrupsjon., han drypper av svarte penger, sa Le Pen.

Valg

Le Pen slo overraskende ut sosialistlederen Lionel Jospin av første valgrunde i presidentvalget, og møter konservative Jacques Chirac i finalerunden i valgkampen søndag.

Etter at nesten 30 prosent unnlot å stemme i første runde, ble franske velgere beskyldt for apati og likegladhet. Nå har franske velgere våknet, og sentrumsgatene i Paris flommet onsdag ettermiddag over av mennesker med protestplakater og bannere mot Le Pen. Unge, gamle, afrikanere, asiater og vanlige franskmenn ropte slagord mot Nasjonal Front, akkompagnert av dundrende musikk.

I tillegg til de fem offisielle demonstrasjoner, hadde mange tatt initiativ til mer spontane protester. Alle strømmet mot Republikkplassen, og til slutt ble gatene så proppet med folk at det ble tilløp til panikk.

- Heller en kjeltring

"Stem på Chirac for min skyld", sto det på plakaten til ei lite jenta på skuldrene til faren sin. "Utvis Le Pen", sto det på andre. "Ekstrem fare", het det på bilder av Le Pen fremstilt som Hitler.

— Hele poenget med 1. mai i år er å demonstrere at det er veldig få som egentlig støtter Le Pen, og at mange støtter venstresiden. Det har vi klart, sier Jean Marie Masson til NTB, som stemte sosialistisk i første runde av presidentvalget.

— Jeg hater å gjøre det, men må stemme Chirac søndag. Heller en kjeltring enn en fascist, sier hun.

Nasjonal Front-lederen Jean-Marie Le Pen og hans tilhengere brukte tradisjonen tro fridagen 1. mai til å feire middelalderheltinnen Jeanne d'Arc. Men årets Jeanne D'Arc-marsj var minst like mye en feiring av høyreekstremisten Le Pen valgtriumf i april.

Elektrisk stemning

/ Stemningen i Paris er elektrisk før presidentvalget søndag, hvor Le Pen bare fikk bare halvparten så stor oppslutning som i resten av landet, drøyt 8 prosent.

Ca. 3500 politifolk var innkalt for å hindre at de innbitte politiske motstanderne fysisk gikk løs på hverandre.

Le Pen hadde oppfordret sine tilhengere om å holde seg i ro og ikke la seg provosere av "bråkmakere" fra venstresiden. Han sa også at nynazister ikke var velkomne.

— Jeg vil ikke ha noe med dem å gjøre, sa han.

— Vi er bedt om å holde oss unna bråk. Men ypper noen til kamp, er vi forberedt på å beskytte de gamle som er her, sier de tre unge mennene Louis, Ulrich og Cederic til NTB. De vil ikke oppgi etternavnet sitt.

Også høyreekstremistiske partier fra Sverige, Italia, polen og Belgia deltok i Le Pens marsj.

— Vi er fem svensker som har reist hit for å vise Le Pen at han får støtte hos sine skandinaviske søsterpartier. Selv om vi ikke er enig i alt Le Pen sier, har vi de samme meningene om EU, euro, nasjonalstaten og delvis innvandring, sier Gabrielle Johansson fra Sverigedemokraterna til NTB.

(NTB)