NTB

Uromakerne bygde barrikader av biler, sykler, søppelcontainere og byggematerialer, og ikke før hadde brannvesenet slukket dem før nye bål blusset opp.

På et tidspunkt brant det på åtte-ti steder på Nørrebro og ett sted i Chistianshavn, og ifølge politiets informasjonssjef Flemming Steen Munch kunne det lett ha gått galt.

– Brannvesenet kan kun rykke ut med politibeskyttelse, også til branner der det er fare for menneskeliv, sa han.

Flere steder veltet demonstrantene bygningsstillaser ut i gaten, og over store deler av Nørrebro forsvant gatebelysningen.

Da situasjonen utpå morgenkvisten begynte å roe seg på Nørrebro, blusset det opp igjen i området rundt Christiania. Der stormet demonstranter inn i en skole og et gymnas, som ble rasert. Datamaskiner ble kastet ut gjennom vinduene, og politifolk som nærmet seg ble bombardert.

Politiets framrykking ble kraftig forsinket fordi det var kastet store mengder småspiker ut i gaten, og okkupantene greide derfor å flykte inn i bydelen Christiania.

En demonstrant ble skadet etter å ha blitt truffet av en brustein da han løp mot politiet på Sankt Hans Torv fredag kveld.

Enkelte demonstranter nærmer seg Ungdomshuset, mens store politistyrker forsøker å hindre fremrykkingen. De frykter at ungdommene skal forsøke å ta huset tilbake, slik det er blitt varslet i SMSer i løpet av kvelden og natten.

Biler står i brann i gatene, og demonstranter kaster brostein mot politiet, som svarer med tåregass.

Molotovcoktails

Om lag 2000 demonstranter gikk fredag kveld i samlet flokk gjennom København, på vei mot St. Hans torv, i det som skulle være en fredelig demonstrasjon. Med politibiler og et kobbel av pressefotografer foran seg ropte de slagord mot både politi, politikere og presse.

— Det er vårt samfunnshus, fingrene vekk, ropte demonstrantene.

Rundt midnatt var demonstrantene fremme ved St. Hans torv. Etter en knapp time begynte enkelte demonstranter å kaste det som trolig er molotovcocktails mot politibiler som sto rundt torvet.

— En av de store politibilene sto med hele fronten i brann, forteller bt.nos reporter Trond Nygard-Sture, som befinner seg i København.

Ryddet torget

Demonstranter har også kastet brostein mot politiet. Like før klokken 01 satte politiet i gang sin aksjon for å rydde St. Hans torv. Ved hjelp av flere porsjoner med tåregass ble demonstrantene drevet ut av torget.

— Det svir i øynene av tåregassen, sa Nygard-Sture da aksjonen var i gang.

Demonstrantene beveget seg etter politiets aksjon mot Nørrebrogade og Nørre Allé. Der har de bygget barrikader, og flyttet flere parkerte biler ut i gatene og tent på dem.

— Fire-fem biler bortover gaten her står i full fyr nå. Det smeller helt utrolig, forteller Nygard-Sture litt før klokken 01.30.

To biler lå også veltet på taket, mens sykler, stoler og skap ble lempet ut i veien og satt i brann. Tykk, sort røyk spredte seg i bygatene.

Politiet skal ha pågrepet en rekke personer i området rundt de brennende bilene.

Finlandshetter

Mange av demonstrantene som gikk foran i følget mot torget hadde tørklær og finlandshetter som skjuler ansiktet.

— Det er et ganske høyt aggresjonsnivå på enkelte av dem som går foran, sa bt.nos reporter i København på telefon ved midnatt.

Ved et tilfelle brøt plutselig flere hundre mennesker ut av toget og stormet etter politibilen som kjørte foran.

Flere pressefolk bleitt utsatt for vold fra enkelte demonstranter. BTs fotograf Odd Mehus følger demonstrasjonen på nært hold, og ble ved et tilfelle både spyttet på og slått i hodet.

Mehus forteller at han også har sett andre pressefolk bli angrepet, men foreløpig skal ingen være skadd.

Foreldre mot politibrutalitet

Helle Andersen er en av tilskuerne som følger med på demonstrasjonen. Hennes 18 år gamle datter deltar i protesttoget, og Andersen er medlem av en gruppe som kaller seg Foreldre mot politibrutalitet. Iført gule vester observerer de det som skjer i kveld og natt.

— Vi er for å observere hvordan politiet oppfører seg. Vi har opplevd politibrutalitet mot våre egne barn, sier Andersen til bt.no.

Gruppen observerer, noterer seg hva som skjer og tar bilder.

— Hvis vi ser brutalitet fra politiet rapporterer vil det til Amnesty international, og vil anmelder brutaliteteten til politiet. Vi blir her så lenge som nødvendig utover natten, eller til tåregassen jager oss vekk, sier Andersen.

Hun legger ikke skjul på at hun støtter demonstrantene.

— Det er en fattigslig by som kan behandle sine ungdommer slik, sier moren.

BRENNER: En politibil sto i natt i brann etter at den ble truffet av en molotov cocktail fra demonstranter i København.
TROND NYGARD_STURE (MMS)
PÅ PLASS: Politiet vokter området rundt St. Hans torv.
TROND NYGARD_STURE (MMS)