USAs president Barack Obama har besluttet å sende ytterligere 17.000 soldater til Afghanistan, opplyser Det hvite hus.

Tidligere i kveld ble det spekulert i om tallet ville bli 12.000 soldater. Men i kveld gikk Det hvite hus ut og oppga et enda høyere tall.

Se bildefortelling: Obamas vei til makten

Soldatene sendes til Afghanistan i løpet av våren, opplyser kilder til nyhetsbyrået AP.

Soldatene er del av en militær opptrapping som kan resultere i at USA får om lag 60.000 soldater i Afghanistan innen 18 måneder.

I dag er 38.000 amerikanske soldater utplassert i landet.

I en uttalelse sier Obama at soldatene vil bli sendt for å stabilisere en sikkerhetssituasjon som har blitt brått verre den siste tiden. Første kontingent av de 17.000 skal være på plass i Afghanistan til våren, mens de resterende vil bli sendt til sommeren.

– For å stabilisere situasjonen har jeg etterkommet et ønske fra utenriksminister Robert Gates om å sende to brigader til Afghanistan, heter det i Obamas uttalelse.

Soldatene er del av en militær opptrapping som analytikere tror kan resultere i at USA får om lag 60.000 soldater i Afghanistan innen 18 måneder.

I presidentvalgkampen i fjor høst lovet Obama nær en fordobling av styrkenivået i Afghanistan.

Senator John McCain, Republikanernes kandidat i valgkampen, hilste de nye styrkene velkommen.

– Jeg håper dette bare er første del av en ny strategi i Afghanistan. En ny kurs har vært etterlengtet lenge, sa McCain tirsdag.

Han påpekte imidlertid at flere soldater alene ikke vil føre til seier i Afghanistan.

I dag ble det også klart at 40 prosent flere sivile i Afghanistan ble drept i 2008 mot 2007 i krigsrelatert vold.

New York Times skriver at ifølge FN ble 2.118 sivile drept i 2008 mot 1.523 i 2007. Det er det høyeste tallet siden angrepet mot Taliban i 2001.

AP/SCANPIX