Briter i sjokk har problemer med å se de brutale omstendighetene i øynene omkring den lille blonde gutten med de klare blå øynene, bare kjent som baby P, etter hvert som uhyrlighetene omkring hans død er rullet opp i rettssaken.

Mishandlet til døde

Den 17 måneder gamle gutten ble ifølge retten drept av sin egen mor, hennes kjæreste og en leieboer. Det skjedde til tross for at han var på sosialmyndighetenes risikoliste og leger flere ganger i hans korte liv oppdaget sår og skrammer som tydeligvis ikke var naturlige for en liten gutt. Bare to dager før sin død overså en lege at ryggsøylen og flere ribben var brukket.

I tillegg foregikk det bare et par hundre meter fra huset hvor drapet på åtte år gamle Victoria Olimbié i 2000 etterlot et stygt arr på britenes kollektive hukommelse i en sak som til forveksling minner om baby Ps.

Utenfor rådhuset i Haringey i nord i London måtte folkevalgte i forrige uke finne seg i tilrop fra en større skare: «Skam dere», ropte de og krevde avskjedigelser.

Røper identiteten

De siste dagene er plakater på mystisk vis dukket opp rundt om i London med bilder av baby Ps mor, selv om domstolen har beordret hennes og hennes 32-årige kjærestes identitet holdt hemmelig. «Dette er den usle kvinnen som drepte baby P. Nå må hun betale,» fastslår plakatene. Navnene er også lekket på flere hjemmesider, som politiet har hatt travelt med å stenge. I en kampanje i avisen The Sun har foreløpig nesten 500.000 skrevet under på at samtlige sosialarbeidere involvert i saken bør sparkes, og i flere medier er sosialsjefen i Haringey, Sharon Shoesmith, fremstilt som en følelseskald heks som var likegyldig med baby Ps liv. Alle har vanskelig for å godta at gutten ble sett til mer enn 60 ganger av sosialrådgivere, leger og helsepersonale, uten at systemet maktet å redde ham.

Hvordan skal det da gå med barn som ikke er på risikolisten, spør flere kommentatorer.

Krangel i Underhuset

Politisk er bølgene gått tilsvarende høyt.

Sosiale tjenester er egentlig et lokalpolitisk spørsmål, men under statsministerens spørretime i Underhuset greide Gordon Brown og den konservative opposisjonslederen David Cameron å tirre hverandre så mye at begge nesten mistet besinnelsen. Brown beskyldte Cameron for å prøve å utnytte en tragisk sak til å score billige, partipolitiske poeng. Cameron angrep Brown for ikke å ville støtte en uavhengig granskning av omstendighetene omkring baby Ps død, noe Brown senere har gjort. De var til da bare undersøkt av Haringey kommune, som i en knapt uhildet undersøkelse var kommet til at den ikke kunne bebreides noe. Men deres sammenstøt skyldtes også at baby Ps død ramler ned i en brennhet debatt om nedbryting i samfunnet som godt kan få stor plass foran neste valg.

For mange er Ps død nemlig enda et bevis på at det tradisjonelle familielivet er i oppbrudd som konsekvens av en miks av alkohol, narkotika, enslige foreldre, velferdsstaten og nedtoningen av alt som i toleransens klare lys er politisk ukorrekt å snakke om. Som kommentator Melanie Phillips i Daily Mail, Storbritannias største avis, konkluderte, er de mennesker som virkelig har blod på hendene «den progressive intelligentsia som har avskrevet ekteskap og alminnelig familieliv og skiftet det ut med et multikulturalistisk samfunn der intet må fordømmes og alt fanatisk hylles.»

Torturkammer

Baby P ble født 1. mars i 2006 og døde i sin sprinkelseng 3. august 2007 etter en rekke harde slag mot hodet. De siste månedene av sitt liv var hans hjem også hans torturkammer. Etter en skilsmisse flyttet morens sadistiske kjæreste inn og moret seg med å svinge baby P rundt i bena og slippe så han landet hardt på gulvet. Han fikk ofte hjelp av leieboeren Jason Owen (36), som overfor studiekamerater før rettssaken skrøt av at han hadde torturert et menneske, men «gikk litt for langt».

Blomsterhav

Mange briter har siden lagt blomster, bamser og siste hilsener på gresset over de ukjentes grav på den 80 hektar store Islington & St. Pancras gravplassen i det nordlige London. Etter en enkel seremoni spredte baby Ps far i fjor sin sønns aske der, nær stedet hvor hans bestemor er begravet. Stillheten blir i dag bare forstyrret av puslende ekorn og den konstante summingen fra biler i bakgrunnen.

«Lille du, jeg ville ha vært stolt av å være din mor,» har en kvinne skrevet, mens The Sun har gitt ham den gravstøtten han aldri fikk.

«Endelig i sikkerhet,» står det på det.

SUZANNE PLUNKETT
AP/ITV