Videoopptaket av jenten som blir slept av gårde og deretter drept av en rasende folkemengde, er publisert på flere kurdiske nettaviser.

— Det er barbarisk og helt forferdelig. Mange kurdiske kvinner blir drept, men det er første gang jeg har hørt om at det skjer på denne måten, sier den kurdiske bergenseren og feministen Shilan Shorsh.

Filmet med mobilkamera

17-åringen, som tilhørte minoritetsreligionen Yazidi, konverterte til Islam for å kunne gifte seg med kjæresten. 7. april ble hun lynsjet i småbyen Bashiqa, noen kilometer utenfor Mosul i Nord-Irak, ifølge den kurdiske avisen Bopeshawa.

Opptaket, som er gjort med mobilkamera, viser en rasende folkemengde rundt jenten, som ligger halvnaken på bakken med blod i ansiktet. Flere fotograferer lynsjingen med mobilene sine. Opptaket avsluttes mens 17-åringen ligger livløs og blodig på bakken.

— Hun roper «Å Gud» mens de angriper henne. De snakker om ære, men ydmyker henne mens de dreper henne. Det er grusomt, hun er jo bare en jentunge, sier Shorsh.

Underskriftskampanje

Minst 100.000 mennesker tilhører Yazidi, hovedsakelig i Kurdistan. De fleste holder til i Mosul-området, der de også har sin viktigste helligdom. Minoriteten har blitt utsatt for forfølgelse og undertrykkelse både i Irak og Syria.

— Den religiøse konflikten og det at hun byttet religion er én årsak til lynsjingen. Man skal gifte seg innen sin religion. En annen faktor er nok at hun hadde kjæreste uten å være gift, sier Shorsh.

De fleste kurdere i bergensområdet er fra Nord-Irak.

— Alle jeg har snakket med er fortvilet over det som har skjedd. Det er startet en underskriftskampanje på nettet mot drap og steining, sier Shorsh.

17-åringen ble drept av en rasende folkemengde i småbyen Bashiqa i Nord-Irak.
Shilan Shorsh, som i fjor fikk Bergen kommunes likestillingspris, sørger over drapet på 17-åringen.