Iran er nok en gang rammet av en alvorlig flyulykke. Alle de 168 om bord omkom da et passasjerfly begynte å brenne i lufta og styrtet i bakken nordvest i Iran onsdag.

Det russiskproduserte passasjerflyet av typen Tupolev var på vei til Armenias hovedstad Jerevan da det fikk problemer. 16 minutter etter avgang fra Teheran styrtet det på et jorde nær byen Qazvin med 153 passasjerer og en besetning på 15 om bord.

Halepartiet tok fyr

Øyenvitner sier at flyets haleparti begynte å brenne mens det ennå var i luften. Etter å ha sirklet rundt, trolig i et forsøk på å lande, styrtet det i bakken, med nesen først.

– Det traff bakken, noe som førte til en stor eksplosjon. Det rystet bakken som et jordskjelv. Deretter ble biter av flyet spredt utover hele jordet, sier 23-åringen Ali Akbar Hashemi, som var på jobb like ved.

Da redningsmannskap kom til stedet, var det lite de kunne gjøre for å redde de som hadde vært om bord. Alle var døde, og personlige gjenstander og kroppsdeler lå spredt utover et stort område sammen med vrakrester.

Skylder på boikott

– Høyst sannsynlig har alle om bord på flyet omkommet, sa lederen for redningstjenesten i Qazvin, Hossein Bahzadpour, kort tid etter ulykken.

Det havarerte flyet tilhører Caspian Airlines, som er et russisk-iransk samarbeidsselskap.

Iran har opplevd en rekke alvorlige flyulykker de siste årene. De fleste sies å ha vært forårsaket av dårlig vedlikehold.

Iranske myndigheter legger skylden på amerikanske sanksjoner som gjør at landet ikke får oppgradere amerikanske fly som landet kjøpte før den islamske revolusjonen i 1979.

Landet har også hatt problemer med å skaffe seg europeiske fly og reservedeler, dermed har Iran stort sett satset på russiske fly. 140 personer har omkommet i to andre flyulykker med russiske Tupolov-fly dette tiåret.

Unge judoutøvere

De fleste passasjerene skal ha vært iranske armenere, men det var også enkelte georgiere og armenske statsborgere om bord, opplyser luftfartsmyndighetene i Armenia.

Blant passasjerene var også åtte iranske judoutøvere, som var med på det iranske ungdomslandslaget, ifølge iransk TV. To trenere og en annen idrettsleder var også med på turen til Armenia, der gruppen skulle trene sammen med armenske judoutøvere, før de skulle delta på et mesterskap i Ungarn 6. august.

Reuters/Scanpix
Reuters/Scanpix