— Bussen er totalt utbrent, sier øyenvitnet Haim Erovsky til israelsk radio.

- Dødstallene vil stige

Rundt 40 personer er skadd etter eksplosjonen, som ifølge israelsk sikkerhetspoliti skyldes en selvmordsbomber. Redningsmannskapene frykter at dødstallene vil stige. For 15 av de skadde skal situasjonen være kritisk.

En buss som kom like bak den som eksploderte, fikk også store skader.

Øyenvitner forteller at de hørte to smell, den andre like etter bombeeksplosjonen på den første bussen. Den andre bussen skal nærmest ha blitt smadret av splintrer og trykkbølger.

En av øyenvitnene, Moshe Perlman, sier til nyhetsbyrået AP at det en time etter eksplosjonen fremdeles lå døde kropper inne i bussen.

- Prisen spiller ingen rolle

Den siste eksplosjonen kommer bare et halvt døgn etter at en serie bomber rystet et livlig restaurantstrøk i Jerusalem. Minst 12 personer ble drept og 170 skadd - mange av dem tenåringer.

Den militante palestinske organisasjonen Hamas tok søndag ettermiddag på seg ansvaret for begge angrepene.

— Det palestinske folket er fast i sin motstand, helt til okkupantene er beseiret. Prisen vi må betale spiller ingen rolle, sier en Hams-talsmann.

Lover hevn

Angrepene har fått Israels statsminister Ariel Sharon til å forkorte sitt besøk i USA. Sharon skal møte president George W. Bush klokken 18.00 søndag - en dag tidligere en planlagt. Deretter reiser han hjem. Statsministeren har allerede sverget en nådeløs hevn.

Irnoisk nok er Sharon i USA for å diskutere et amerikansk fremstøt for å få fredsprosessen i Midtøsten i nærheten av skinnene igjen. Amerikanerne kan antagelig nå se langt etter en snarlig løsning. USA har de siste månedene lagt økt press på Israel, for å lykkes med sin alliansebygging i terrorkrigen.

Samtidig som Sharon drøfter krisen med Bush, har utenriksminister Shimon Peres ifølge nyhetsbyrået AFP innkalt alle utenlandske ambassadører i Israel til et krisemøte. Her vil Peres ventelig be om forståelse for hevnaksjoner.

Anklager Arafat

Israelske myndigheter anklager sin vane tro palestinernes president Yasser Arafat for selvmordsaksjonene.

— Vi kommer helt sikkert til å forandre vår politikk overfor palestinerne. Massakre på tenåringer eller drap på uskyldige må stoppes, sier Gideon Meir - talsmann for israelske myndigheter. Han legger ifølge Jerusalem Post til at en endelig avgjørelse på hva som skal gjøres, ikke fattes før Sharon har returnert fra USA.

Arafat fordømmer på sin side bombeaksjonene og har innført unntakstilstand på Vestbredden og i Gaza.

Kun politi får bære våpen, og grupper som ikke respekterer unntakslovene vil bli forbudt av palestinske myndigheter.

SPRENGT I FILLEBITER: Redningsmannskaper ser på restene av bussen som ble sprengt i luften i Haifa søndag formiddag.
FOTO: REUTERS