Landets økonomiminister Domingo Cavallo gikk av, og fikk følge av resten av regjeringen.

Flere av de omkomne skal ha blitt skutt av sikkerhetsvakter etter at de forsøkte å plyndre butikker i hovedstaden Buenos Aires. Sykehusene meldte om 110 skadde, mens mer enn 1.200 ble arrestert.

Mange ble drept i hovedstaden, der rundt 20.000 mennesker deltok i plyndring av butikker, ifølge politiet. Enkelte ble skutt og drept av redde og rasende butikkeiere.

Beinharde økonomiske innstramminger og en epidemi av nyfattigdom har utløst de verste opptøyene i Argentina på et tiår. Som ansvarlig for den økonomiske politikken har Cavallo fått hovedskylden for at krisen stadig går fra vondt til verre.

Angrep

Tusenvis av mennesker samlet seg torsdag på Maiplassen i sentrum av Buenos Aires, til en fredelig demonstrasjon mot den 30 dager lange unntakstilstanden som den argentinske regjeringen har innført. Flere av demonstrantene ble skadd da politiet gikk til aksjon.

Ifølge øyenvitner skjøt politifolkene med tåregass og gummikuler mot folkemengden på Maiplassen. Det er første gang siden 1989 at Argentinas myndigheter tyr til unntakstilstand, men så er da også landets økonomiske situasjon den mest katastrofale på mange år.

Den argentinske regjering har store problemer med å betjene statsgjelden på nærmere 1.200 milliarder kroner. For å unngå bankerott har regjeringen kuttet ned på pensjonene og på lønningene i offentlig sektor, og lagt svært upopulære bånd på bankenes virksomhet.

Regjering

President Fernando de la Rua skulle senere møte landets mektige provinsguvernører for å drøfte hvordan landet kan få en handlekraftig og troverdig ny regjering. En talsmann for presidenten bekreftet at de la Rua hadde innvilget økonomiminister Cavallos avskjedssøknad.

— Selvsagt godtok han Cavallos avgang. Det var blitt helt umulig for presidenten å beholde Cavallo i rollen som økonominister, sa en sentralt plassert observatør i Buenos Aires til nyhetsbyrået Reuters.

Etter opptøyer og plyndring i nattetimene hersket det torsdag anspent ro i den argentinske hovedstaden, fortalte folk i byen. Men mange frykter at krisen skal utvikle seg til en katastrofe, der titusenvis av mennesker kan miste både arbeid og sparepenger.

(NTB)

Demonstranter i Buenos Aires roper slagord mot regjeringen. Situasjonen i Argentina er helt ute av kontroll.
FOTO: AP