Hassan kjøpte seg flybillett til Kuwait og reiste av gårde 11. desember. Først når han kom fram ringte han foreldrene for å si at han hadde lagt ut på tur. Det viste seg imidlertid vanskeligere enn han hadde trodd å komme fram til Irak. Hassan tok drosje til grensen, men ble nektet adgang av sinte vakter.

16-åringen ga seg ikke med det og fløy til slektninger i Beirut i Libanon. 1. juledag fikk han plass på et fly til Bagdad, hovedstaden i et land hvor 400 utlendinger har blitt kidnappet siden krigen begynte og 39 andre har blitt drept.

Hassans familie kommer fra Irak så sånt sett gled han fint inn i miljøet. Problemet var bare at han ikke snakker et ord arabisk. Det forhindret ham imidlertid ikke i å skrive en optimistisk e-post til sin lærer i journalistikk:

– Jeg ønsker å bruke jula til å oppleve de samme lidelsene som vanlige irakere opplever hver dag, slik at jeg bedre kan leve meg inn i situasjonen deres, skrev den dumdristige 16-åringen.

Tirsdag fant Hassan veien til «journalistkolleger» i kontoret til nyhetsbyrået Associated Press. Der vakte det mildt sagt oppsikt at en amerikansk tenåring spaserte inn døren.

– Jeg tror vi ville blitt mindre overrasket hvis en liten grønn mann hadde spasert inn, sier Irak-redaktør Patrick Quinn til avisen The Independent.

Nyhetsbyrået varslet den amerikanske ambassaden, og militæret tok seg av Hassans hjemsendelse til Florida, hvor husarrest venter.

– Jeg tror aldri jeg vil slippe han ut av huset alene igjen, sier