Følg utviklingen på værbloggen!

Wilma, som allerede er den sterkeste orkan i Atlanterhavet noensinne, sugde til seg ny styrke fra det varme vannet nordvest i Det karibiske hav. USAs nasjonale orkansenter advarte om et «ekstremt farlig» uvær.

Ved siden av å sette menneskeliv i fare, kan Wilma komme til å gjøre stor materiell skade. Torsdag så den ut til å ville gå utenom de viktigste oljeinstallasjonene i Mexicogolfen, men appelsinlundene og sukkerrørsmarkene i Florida sto i fare.

Lavtrykk

Onsdag målte et fly fra USAs luftforsvar hastigheten i vinden som roterer rundt Wilmas sentrum til 280 kilometer i timen. Lufttrykket ble målt til 882 millibar, det laveste noen gang i en orkan over Atlanterhavet.

Senere falt vindhastigheten til 250 kilometer i timen, og Wilma ble satt ned fra toppstyrken 5 til styrke 4 på den såkalte Saffir-Simpson-skalaen. – Men det er snakk om en svært sterk og svært farlig uvær, understreket Mexicos president Vicente Fox.

Mexicanske myndigheter fryktet at orkanen skulle ramme Yucatan-halvøya og sende en tre meter høy flodbølge inn over sørkysten av Mexico fredag. Mer enn 33.000 turister i områdene sør for Cancun på Yucatan har fått ordre om å pakke og dra.

Masseflukt

Torsdag kveld norsk tid pågikk en ren masseflukt av turister fra Cancun-regionen, der myndighetene i fem byer erklærte unntakstilstand. Mer enn 1.000 nødmottak sto klar til å ta imot folk som flykter fra uværet.

Uværet førte til at fjernsynskanalen MTV måtte avlyse sin utdeling av musikkpriser til latinamerikanske artister. Denne storstilte forestillingen skulle vært sendt direkte fra Cancun onsdag kveld lokal tid, men ble utsatt.

På Cuba var evakueringen av 235.000 fastboende og titusenvis av turister i full gang. I Honduras, som mistet over 1.000 menneskeliv i orkanen Stan tidligere denne måneden, hersket det full katastrofeberedskap torsdag.

Tobakk

Cubanske myndigheter gjorde sitt beste for å beskytte tobakksplantene mot uvær, i håp om å sikre seg mot at tobakkshøsten skal slå feil. I så fall vil landet bli rammet av mangel på råstoff til sigarene som er landets stolthet og en av dets viktigste eksportvarer.

Regjeringen i Washington forsikret at den samarbeider nært med myndighetene i Florida for å kunne møte trusselen fra Wilma på best mulig vis. – Vi har et svært skremmende uvær rett utenfor husdørene våre, sa lokalpolitikeren Dixie Spehar på Florida-øyene The Keys.

President George W. Bush og hans folk har fått sterk kritikk for den angivelig svake håndteringen av orkanene Katrina og Rita tidligere i år. Til sammen krevde disse to uværene rundt 1.150 menneskeliv, mens minst en million ble drevet på flukt.

REUTERS