Minst 35 millionvillaer i åssidene over byen er allerede blitt flammenes rov, og flere tusen andre er i faresonen i den andre storbrannen som har rammet området denne høsten.

Lørdag ettermiddag lokal tid var over 15.000 personer evakuert, opplyser myndighetene i Los Angeles. Mange kjendiser har hus i Malibu, blant dem Sting, Barbra Streisand, Cher, Richard Gere, Jennifer Aniston og Mel Gibson.

Lokale medier melder at skuespillerne Matthew McConaughey og Minnie Driver måtte evakueres, og at huset til Flea, bassgitaristen i Red Hot Chili Peppers, er tatt av flammene.

I en tekstmelding til Los Angeles Times sier rockestjernen at hans hus til en verdi av 10,5 millioner dollar er brent ned til grunnen.

Sterk vind

Brannen brøt ut i en park like ved Malibu grytidlig lørdag morgen og spredte seg med lynets hastighet i det knusktørre terrenget, drevet fram av den tørre Santa Ana-vinden som sveiper inn fra ørkenen i øst med en fart på opp til 100 kilometer i timen i kastene. Allerede på formiddagen var over 1.000 hektar svidd av.

Myndighetene beskriver brannene som «farlige og i stadig utvikling», og advarer de evakuerte mot å vende tilbake til hjemmene sine selv om vinden løyet litt utover dagen.

– Vindene kan raskt ta seg opp igjen, og de kan brått skifte retning. Dessuten kan brannene i seg selv skape nye værforhold, sier Zev Yaroslavsky i Los Angeles County.

– Selv om vinden minker, betyr ikke det at folk er utenfor fare, advarer han.

Gnister fra brannen blåses opp til en halv kilometer framover og antenner nye branner.

– Som en flammekaster

Ti helikoptre og 13 brannslukningsfly, inkludert en svær DC-10, er satt inn i slukningsarbeidet, sammen med 1.700 brannmenn på bakken. Men det tørre buskaset og den sterke vinden gjør oppgaven nesten umulig.

– Det er som en flammekaster med en kraftig hårføner bak, forklarer branninspektør Sam Padilla ved brannvesenet i Los Angeles til CNN.

En brannmann er lettere skadet, ellers er det ikke kommet andre meldinger om personskader.

En strekning av kysthovedveien Pacific Coast Highway som svinger seg gjennom Malibu mellom husrekkene langs strendene og de bratte åssidene, der andre millionvillaer er bygd, er stengt på grunn av branner på begge sider.

Malibu ble også rammet av de voldsomme skogbrannene som herjet California i oktober. Da ble 22 hus i det velstående strøket redusert til aske av brannene som raste i elleve dager.

Minst tolv mennesker mistet livet, 250.000 måtte evakueres og rundt 1.500 hjem ble ødelagt i brannene som også rammet San Diego og andre områder i det sørlige California.

PÅ TAKET: Beboere på et hustak i Malibu i California følger med på de store skogbrannene som truer byen.
PHIL McCARTEN
SPRØYTER VANN: Ti helikoptre, flere brannslukkingsfly og over 300 brannmenn kjemper mot flammene i Malibu i California.
PHIL McCARTEN
FLAMMER: Brannmannskapene har en vanskelig jobb med å få kontroll over flammene som herjer i kjendisenklaven Malibu.
PHIL McCARTEN
PHIL McCARTEN
STAFF