• Angrepet av folk som ikke vil at jenter skal gå på skole, hevder lokale myndigheter.

De 150 skolejentene skal ha drukket forgiftet vann på en videregående skole nord i landet. Flere av dem er fortsatt i livsfare, opplyser lokale myndigheter til nyhetsbyrået Reuters.

En av de få suksesshistoriene i Afghanistan det siste tiåret har vært at landets jenter har kommet tilbake til skolebenken etter at den ytterliggående Taliban-bevegelsen ble fjernet fra makten i 2001, skriver Aftenposten.

Mange konservative i landet misliker fortsatt at jenter får utdannelse. I områder der Taliban står sterkt er flere jenteskoler blitt angrepet. En talsmann for utdanningsmyndighetene i Takhar-provinsen, der de 150 jentene ble forgiftet, er ikke i tvil om at jentene ble angrepet bevisst.

Vil ikke navngi mistenkte

— Vi er 100 prosent sikre på at vannet de drakk i klasserommene var forgiftet. Enten er det gjort av folk som stiller seg imot jenters utdanning eller av uansvarlige væpnede grupper, sier talsmannen, Jan Mohammad Nabizada, til Reuters.

Provinsens helsedirektør, Haffizullah Safi, er enig.

— Dette er ikke en naturlig sykdom. Det er en bevisst handling for å forgifte skolejenter, sier han.

Av hensyn til egen sikkerhet ønsker ingen av de to talsmennene å peke ut hvilke konkrete grupper som kan ha stått bak forgiftningen.