Minst 15 av de 26 falske passene som ifølge politiet i Dubai ble brukt ved drapet på Mahmoud al-Mabhouh på et hotell i Dubai 19. januar, tilhører i virkeligheten menn og kvinner som bor i Israel.

Nekter

Israelske aviser og internasjonale nyhetsbyråer har snakket med noen av dem. Alle nekter å ha gitt tillatelse til bruk av deres identitet.

En av dem er Roy Cannon (62) som utvandret fra Storbritannia til Israel i 1979. Han har stadig sitt britiske pass og sier at bildet i det falske passet med hans navn tilhører en annen. Det samme sier Philip Carr (36) som utvandret fra Storbritannia til Israel for seks år siden. En tredje, australieren Adam Marcus Korman (34) som selger musikkinstrumenter i Tel Aviv, er «sjokkert. Det er tyveri av min identitet».

Skaffet kredittkort

De 26 falske passene er ifølge Dubai-politiet britiske (12), franske (4), irske (6), australske (3) og tysk (1), og flere var brukt til å få kredittkort via en liten bank, MeTabank, i den amerikanske delstaten Iowa. Kredittkortene ble brukt til å betale bl.a. hotell og fly.

«En god nyhet»

Den israelske regjeringen har blankt avvist å kommentere mistanken om at den israelske etterretningstjenesten Mossad står bak attentatet. Opposisjonslederen, tidligere utenriksminister Tzipi Livni, har rost attentatet: «Det er en god nyhet at en terrorist er drept».

Startet i mai 2009

Politiet i Dubai har offentliggjort i alt 26 navn på involverte i attentatet. Landets politisjef, generalløytnant Dahi Khalfan Tamim, nevnte først 11, men har nå funnet ytterligere 15 som deltok i forberedelsene av attentatet. Politisjefen regner med å finne enda flere involverte.

Myndighetene i Dubai mener at forberedelsene av attentatet startet allerede i mai 2009. Aksjonen var en blanding av «skjegg og blå briller» – bl.a. reiste flere agenter fire ganger inn som turister og brukte flittig landets tennisbaner – og meget nøyaktig planlegging.

Australia opprørt

Særlig Australia er opprørt over at det er brukt falske pass ved aksjonen. Landets utenriksminister Stephen Smith har fortalt den israelske ambassadøren at «det er en ytterst alvorlig sak» og at «vi forventer at den israelske regjeringen vil samarbeide helt og fullt under det australske politiets undersøkelse av saken».

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

AUSTRALSK PASS: Joshua Daniel Bruce.
HO