Sammenstøtet skal ha begynt ved at mennene angrep en afghansk forsvarsbase 1 mil utenfor sentrum av Kabul, opplyser en lokal politisjef. De var bevæpnet med halvautomatiske rifler, og ble drevet tilbake av granater. Om lag 20 afghanske soldater og 20 politimenn deltok i kampene. To politimenn og en sivilperson ble også drept i skuddvekslingene.

Alle drept

Av de 12 mennene skal én ha blitt drept innenfor basen og en annen like utenfor. Resten ble omringet etter å ha blitt drevet inntil en bratt fjellskrent. Ni menn ble drept på stedet, mens en tiende døde senere etter å ha blitt såret. Vedkommende skal ha snakket arabisk, ifølge distriktets politisjef Najim Khan. Kampene skal ha vart i over en time.

Området ligger utenfor den delen av hovedstaden som overvåkes av den internasjonale sikkerhetsstyrken ISAF.

Øyenvitner forteller at mennene forsøkte å stjele en lastebil i nærheten av en gruve, og at sjåføren ble bedt om å kjøre mot provinsen Loghar lenger sør. En mann som ble kidnappet sammen med lastebilen sier at de snakket urdu og arabisk og at de hadde tre eller fire geværer av typen AK 47.

Sersjant Rene van Derveen fra den internasjonale sikkerhetsstyrken ISAF sier at ISAF-styrker fant et titall drepte, i tillegg til sårede, etter å ha blitt tilkalt til området av lokale myndigheter.

Skyteepisoder

Samtidig ble det kjent at amerikanske styrker igjen har vært involvert i skyteepisoder. De amerikanske soldatene har drept seks mennesker i to ulike episoder i provinsen Kunar de siste dagene.

Talsmann for de amerikanske styrkene, Roger King, opplyste først at det var snakk om bakholdsangrep, men trakk etter hvert denne versjonen.

Amerikanske soldater på rekognosering i fjellområdet skal ha skutt mot en bil med fire personer etter at bilen lot være å stanse for kontroll. En av mennene i bilen skal ha rettet et gevær mot soldatene og trukket av, men uten at geværet ble avfyrt, opplyste King.

Ifølge det afghanske nyhetsbyrået AIP er de drepte slektninger av en fremstående kommandant i området, identifisert som Matiullah. De skal ha støttet Taliban, men var ikke synlige motstandere av den nye regjeringen, ifølge lokale kilder.

Mandag ble amerikanske styrker utsatt for et bakholdsangrep i det samme området. I den episoden drepte amerikanerne to menn.

Sikkerhet

Afghanistans president Hamid Karzai satser mye på å øke sikkerheten i det krigsherjede landet, men etter manges mening kommer han til kort. I Øst-Afghanistan ble det onsdag arrangert demonstrasjoner mot sentralregjeringen. Et stort antall mennesker i byen Sayed Karam protesterte mot lovløsheten i regionen og krevde at guvernørene i Paktia— og Khost-provinsene må fjernes.

Demonstrantene krevde også at president Hamid Karzai må gå av. De mener at reglene som ble satt opp av storrådet Loya Jirga tidligere i sommer, ikke blir fulgt opp av sentralregjeringen.

-Det blir stadig spilt blod i Afghanistan, og rettighetene til Pasthun-majoriteten blir tråkket på. Karzai ser ut til å være hjelpeløs og all makt ligger i hendene på den ikke-pasthunske Nord-Alliansen, uttalte Akhtar Mohammad som ledet demonstrasjonen onsdag.

(NTB)