To bomber eksploderte i rask rekkefølge i et travelt forretningsområde i den irakiske hovedstaden.

Det var to selvmordsbombere som sprengte bilene sine i lufta i nærheten av et travelt veikryss i et sjiamuslimsk område i Jadida-distriktet. Ytterligere 55 personer ble såret i bombeeksplosjonene, som rammet et område der det både bor sjiamuslimer og sunniarabere.

Den første bomben, som kostet fem mennesker livet, var plassert i en parkert bil ved siden av et marked. Da folk kom strømmende til etter eksplosjonen, eksploderte den andre, og minst ti til ble drept.

Bortført

Samtidig ble åtte mennesker bortført fra en databutikk i Bagdad av væpnede menn kledd i politiets kommandouniformer. Både ansatte og kunder ble tatt med i biler de væpnede mennene hadde med seg.

Minst 150 mennesker har måttet bøte med livet i angrepsbølgen i den irakiske hovedstaden den siste uken. Men statsminister Nuri al-Maliki har lovet å slå ned på både sunnimuslimske og sjiamuslimske militante grupper i et forsøk på få slutt på den sekteriske volden i Irak.

Også den strengt bevoktede grønne sonen i Bagdad sentrum ble utsatt for angrep lørdag. Blant annet rammet et rakettangrep området, som huser den amerikanske ambassaden og den irakiske regjeringen.

I Baquba nordøst for Bagdad ble 14 angivelige terrorister drept i et amerikansk flyangrep lørdag. Flyangrepet fant sted samtidig som amerikanske bakkemannskaper rykket fram mot en bygning der det var mistanke om at utenlandske militante opprørere holdt til. Bygningen ble også ødelagt i angrepet.

Bortførte amerikanere

I helgen ble klart at fire av fem amerikanske soldatene som ble meldt drept i et angrep i Karbala i forrige uke, ble bortført og drept etterpå. Ifølge de første meldingene ble de fem soldatene drept på stedet da en gruppe på mellom ni og tolv væpnede menn i amerikanske uniformer og amerikanske biler angrep basen deres i Karbala.

Men de nye opplysningene viser at bare én av soldatene ble drept på stedet. De andre fire ble skutt av opprørerne etter at de var bortført i de amerikanske SUV-ene. Irakisk politi fant senere bilene øst for Karbala.

Ifølge en uttalelse fra den amerikanske hæren var angrepet svært godt planlagt og effektivt gjennomført. De væpnede mennene kjørte i en kolonne bestående av fem SUV-er og greide å ta seg gjennom tre veisperringer bemannet av irakisk politi uten å vekke mistanke.